latinica  ћирилица
29/11/2019 |  18:24 | Аутор: БЕТА

Јункер шаљиво на својој посљедњој конференцији за новинаре (ВИДЕО)

Луксембуржанин Жан-Клод Јункер остао је вјеран својој репутацији човјека слободног и врцавог духа на својој посљедњој конференцији за новинаре у сједишту Европске комисије, обиљежене опаскама, анегдотама и емоцијама.
Жан Клод Јункер - Фото: Screenshot
Жан Клод ЈункерФото: Screenshot

- Гладан сам - рекао је одлазећи предсједник Европске комисије на крају кратке сеансе питања и одговора са новинарима на којој је критиковао укидање система шпиценкандидата уведеног 2014. за одређивање новог предсједника Европске комисије, и испричао анегдоту о прислушкивању његовог мобилног телефона од стране служби америчког и француског предсједника Била Клинтона и Жака Ширака.

Против система избора шпиценкандидата, односно система по коме политичке групе у Европском парламенту одређују свог кандидата за предсједника Европске комисије, био је француски предсједник Емануел Макрон.

- Идеја да се не понови избор шпиценкандидата 2019. је била грешка. То је био мали демократски напредак и ми смо га укинули из нејасних разлога - рекао је Јункер и нашалио се да би он био једини изабран по том систему и не би имао насљедника. Критика је директно уперена против Макрона који је био против тога.

Макрон је одбио да се према том систему за новог предсједника ЕК изабаре Манфред Вебер, кандидат Европске народне партије (ЕПП) која је освојила највише гласова на изборима, те је било потребно два самита ЕУ да се усагласи избор нове предсједнице Комисије Урсуле фон дер Лајен.

Јункер је затим испричао анегдоту са својим мобилним телефоном.

- Моја нокија данас је заштићена али у то вријеме могла се присушкивати - рекао је он.

Како је испричао, био је 1997. у Паризу на једном европском самиту о запошљавању и био је приморан да промијени хотел.

- Током ноћи Бил Клинтон ме позвао да разговара о проблему између Ербаса и Боинга. Био сам врло изненађен јер ме позвао на фиксну линију мог новог хотела, а моја делегација није ни знала да сам промијенио хотел. И био сам врло изненађен када сам сутра чуо Жака Ширака како ми каже када ме је дочекао у Јелисејској палати "начин како си разговарао са Клинтоном, тако Европа треба да разговара са Американцима" - испричао је Јункер.

Како преноси Франс прес Јункер је изгледао уморно, опоравља се од деликатне операције анеурузма аорте и био је приморан да одложи за уторак, 3. децембар примопредају са новом шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. Он слави 65. рођендан 9. децембра.