latinica  ћирилица
29/11/2019 |  18:52 ⇒ 19:31 | Аутор: sputniknews.com

Пала већ два рекорда на српском дијелу Турског тока

Приликом постављања дијела крака гасовода Турски ток испод ријеке Дунав у Србији, постављен је европски рекорд у брзини и степену сложености радова.
Турски ток - Фото: РТРС
Турски токФото: РТРС

Тренутно се на територији Србије гради гасовод од границе са Бугарском до Мађарске, којим ће, како се очекује, протицати гас из Турског тока.

Ријеч је о краку дужине 402 километра, протока од 12,87 милијарди кубних метара на улазу и око 10 милијарди на излазу. Генерални наручилац радова је компанија Гастранс. Једна од најкомпликованијих дионица гасовода пролази испод ријеке Дунав на територији Смедерева, 50 километара југоисточно од Београда.

- Највећи и најзначајнији дио је пролазак гасовода преко ријеке Дунав, дужине 1402 метра. Било је потешкоћа у вези са сложеном геологијом под Дунавом, наилазили смо на слојеве угља, али ипак смо успјели да завршимо тај дио за 32 дана. Радови су обављени према плану, што је рекорд - рекао је начелник производно-техничке управе Јевгениј Уљрих.

Он је истакао да је ова дионица преко Дунава трећа у свијету по величини.

- Прва је изграђена на Новом Зеланду, друга у САД, док је наша испод Дунава прва овакве врсте у Европи. Ово је европски рекорд у постављању гасовода испод водених баријера методом директне цијеви (провлачење заварене цијеви кроз припремљене микротунеле - истакао је он.

Пречник магистралног гасовода који пролази преко Дунава износи око 1,2 метра. Цијев је обложена специјалним материјалом како би се заштитила приликом провлачења.

Уљрих је додао да цијеви на осталим дијеловима гасовода три пута пресијецају ријеку Мораву, као и Тамиш, Тису, мање ријеке и водене канале.