latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:05 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Усвајањем Програма реформи престао да постоји АНП

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је усвајањем у Предсједништву БиХ Програма реформи престао да постоји Годишњи национални програм.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Ово је нови документ који подразумијева партнерство и сарадњу са НАТО, али не прејудицира неку врсту интеграција, што је за нас добар оквир с аспекта наших трајних политичких опредјељења и јер омогућава сарадњу са НАТО, што ми никада нисмо оспоравали - рекао је Кошарац за Н1.

Наводећи да није видио Програм реформи, али да је о њему разговарано на једном од страначких радно-консултативних састанака, Кошарац је истакао да је овај документ значајно мањи и да не садржи све оно што би АНП садржао.

Према његовим ријечима, СНСД нема проблем да се о овом питању расправља у Народној скупштини Републике Српске, али ово питање није могло на захтјев опозиције бити на дневном реду Скупштине јер је Пословником предвиђено да онај ко предлаже тачку дневног реда достави материјал.

- Према томе, из чисто пословничких разлога сједница није заказана на захтјев опозиције у Републици Српској - прецизирао је Кошарац, наводећи да је ову информацију добио од колега из Народне скупштине.

Он је додао да ће онога тренутка када Програм реформи буде јаван бити створени услови да се о њему на демократски начин разговара у Народној скупштини, када ће аргументима бити доказано да СНСД остаје при базичним политичким циљевима, а то је не прејудицирању чланства у НАТО-у, али да партнерству и сарадњи.

Кошарац је истакао да се, на основу онога што се могло чути, у документу прецизира да ће одлуке о будућим кретањима доносити прије свега Парламентарна скупштина и Предсједништво у којима, подсјетио је, постоје елементи заштите у име сва три конститутивна народа.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому оцијенио је да су напади опозиције на Програм реформи посљедица тога што ће изаћи из власти на нивоу БиХ.

- Та структура окупљена око СДС-а и ПДП-а игнорисала је ставове Народне скупштине Републике Српске, из које су изашли када се гласало о војној неутралности - подсјетио је Кошарац.

Наводећи да су српски министри у Савјету министара у техничком мандату скидањем са дневног реда АНП-а заправо држали ово питање тако дуго у животу, Кошарац је рекао да би они гласали за АНП да им је то дато као услов за конституисање власти.

Кошарац је и овом приликом истакао да је за Републику Српску и СНСД неприхватљиво чланство у НАТО-у због негативних емоција због НАТО бомбардовања Српске и Србије.

- Ми слушамо и шта кажу институције и грађани Републике Српске, а они нису за НАТО интеграције - поручио је Кошарац, који је рекао да нису истините спекулације да је предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик пристао на усвајање Програма реформи јер му је обећано скидање са америчке "црне листе".

Као предсједавајући парламентарне Комисије за припрему избора Савјета министара, Кошарац је рекао да је Комисија приликом давања сагласности за именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара урадила посао у складу са пословником и своју одлуку прослиједила одмах Колегијуму Представничког дома.

- Очекујемо да би у сриједу, 4. децембра, могла бити одржана сједница Представничког дома на на којој би се ушло у поступак потврђивања Тегелтије и потврђивања избора радних тијела Представничког дома - најавио је Кошарац.

Он је оцијенио некоректним тврдње Бранислава Бореновића из ПДП-а да је Тегелтија у обраћању члановима Комисије рекао да га неће обавезивати ставови институција Републике Српске, јер то није рекао и јер су ставови Народне скупштине обавезујући за представнике Српске у структурама на нивоу БиХ.

- Чини се да неко жели да прави линч, али мислим да је то потпуно непотребно - истакао је Кошарац и подсјетио да од првог дана постоји договор да је Тегелтија прихватљив за ХДЗ и СДА као предсједавајући Савјета министара.

Говорећи о расподјели ресора у новом Савјету министара, Кошарац је рекао да и о томе постоји договор СНСД-а са ХДЗ и СДА, а да ће о кадровским рјешењима која припадају Србима одлуку донијети органи СНСД-а након што Тегелтија буде потврђен за предсједавајућег Савјета министара.

Кошарац није желио да потврди медијске наводе да ће бити будући министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, истичући да није оптерећен тиме да буде министар.

Он је најавио да ће јавност упознати о стању о том министарству, из којег је јуче добио четири, а данас седам писама, након објављивања инсформација да ће он бити на челу тог министарства.

- Упознаћу јавност шта су биле политике Мирка Шаровића, личне или неке друге у Министарству спољне трговине и економских односа - рекао је Кошарац и додао да вјерује да ће будући министри из СНСД-а бити одговорни и кредибилни на тим функцијама.