latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:20 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

За помоћ пријевремено рођеној дјеци око 50.000 КМ (ФОТО)

Влада Републике Српске исплатиће дио средстава, која недостају за набавку индиректног ласера, којим би третман ретинопатије, код пријевремено рођене дјеце, било могуће пружати у Бањалуци. Ријеч је о уређају чију је куповину иницирало Удружење "Мрвице", у оквиру акције "Љубичасти новембар".

Мјесец дана било је довољно да Удружење "Мрвице" прикупи средства за набавку уређаја којим би вид дјеце рођене прије термина, био сачуван третманом у Бањалуци.

Половина средстава прикпупљена је на хуманитарној вечери и позивима грађана на број 1415. Дио који недостаје, око 50.000 КМ, исплатиће Влада из буџетских резерви.

- То је ласер офтамоскоп, са којим се третира прематурна ретинопатија. Поред тога, апаратом може да се дјелује и на глаукоме и на туморе - каже Данка Мирјанић, предсједница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице".

Вишковић са представницима Удружења "Мрвице" (Фото: СРНА)

На такво лијечење бебе су до сада морале у Београд, а транспортовати бебу која често није тешка ни 800 грама, није лак задатак.

- Ради се о обољењу које се јавља само код пријевремено рођене дјеце, болести која у свом трећем стадијуму изазива тешко оштећење вида и сљепило, уколико се не заустави и излијечи - рекла је др Весна Љубојевић, специјалиста офталмолог.

Оспособљавање за рад на овом апарату, већ очекује неколико љекара Клиничког центра.

- Како се буду едуковали наши стручњаци, Владе Српске ће заједно са удружењем "Мрвице" то да прати, а циљ нам је да у неком наредном периоду те апарате имамо и у другим центрима - навео је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Прошле године, за десет мјесеци, у Клиничком центру регистровано је 300 пријевремено рођених беба, док их је за исти период ове године, примљено 403.