latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:29 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Приоритет друштва - реформа система образовања (ФОТО)

Одговори које понудимо данас, за проблеме у систему образовања, обезбиједиће будућност новим генерацијама - закључак је прве конференције о улози образовања у развоју друштвене кохезије. Управо питање реформског процеса образовања - доминирало је конференцијом.

Вратити значај професији, повећати плате у образовању, школовати оне који школују дјецу – у процесу реформе образовања за српског члана Предсједнитшва БиХ ово су кључни кораци.

- Наши одговори на систем образовања у овом тренутку ће одредити будућност ових простора. Зато се надам да ћемо у Републици Српској, вјерујем и у ФБиХ учинити све да систем образовања заиста реформишемо и да дође у позицију да да најбоље генерацијама које долазе - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Дио ове приче у Српској јесте и идеја да се у наредних пет година свој дјеци омогући предшколско образовање.

Покренут је и реформски процес основношколског образовања.

- Првенствено смо донијели план реформског процеса, развоја који подразумијева иновацију наставног програма, дигитализацију уџбеника, стимулативно окружење, развој спорта као важног аспекта развоја личности и наравно дигитализацију - рекла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Дијалог за будућност (Фото: РТРС)

На тренутној сједници парламента Српске је и нови Закон о високом образовању. Према ријечима ресорног министра он ће значити оштар заокрет и темељ за деценије које долазе.

- Ти темељи биће онолико чврсти колико будемо сви заједно као друштво довољно полагали вјере и наде да ће се и стање у високом образовању промијенити. Лично сам убјеђен да Република Српске иде у добром правцу - навео је Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Да је крајње вријеме за истинско хватање у коштац са реформом образовања став је и ресорне министарке у Федерацији БиХ.

Улога конференције јесте да помогне тај процес.

- О сумама које се издвајају за образовање и науку, не треба да причамо. Нама су пуна уста образовања и науке, то је темељ друштва, покретачка снага. Градимо друштво знања, а знате који се новци издвајају - истакла је Елвира Делиберовић, министарка образовања и културе Федерације БиХ.

Сезин Синаноглу, резидентни координатор Уједињених нација у БиХ истакао је да пројекат поразумијева учешће људи из разних области који износе идеје и препоруке да би цјелокупни пројекат добио што конкретније резултате.

Како је навео, циљ је промоција друштвених вриједности, борба против неједнакости, подршка солидарности и друштвене кохезије, која ће допринјети обезбјеђењу мира.

Поруке конференције одржане у Бањалуци биће представљене и на регионалном нивоу.

Одржана је уз подршку Предсједништва БиХ, а реализовали су је УНЕСКО, УНИЏЕФ и УНДП.