X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
29/11/2019 |  20:36 ⇒ 21:25 | Извор: СРНА

Бећковић: Косово је најскупља српска ријеч шест вијекова и ту нема ревизије

Академик Матија Бећковић изјавио је да је Косово као најскупља ријеч у српском језику то мјесто заузело прије шест вијекова и да је то речено и ријешено једном заувијек.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- И ту нема никакве ревизије - рекао је Бећковић, који је данас напунио осамдесет година.

На питање да ли има намјеру да и у будућности истрајава у ставу да је Косово најскупља српска ријеч, Бећковић је рекао да се велики дио његовог живота 29. новембар честитао Републици, а да се од недавно честита њему.

- А то је дан Светог апостола Матеја. А Светог апостола Матеја прекрио је онај водопад у Јајцу. Та држава која је у Јајцу створена, низ тај водопад се и обрушила и нестала. Тако да смо се ујединили са вјером да смо једно, разјединили са увјерењем да немамо ништа заједничко и да нам нико није даље од оних са којима смо били збратимљени - рекао је Бећковић за Спутњик.

На питање да ли га весели што, осим матерњег, говори и "црногорско-српско-босанско-хрватски језик" или сматра да је то давно савладао и именовао књигом "Куку и леле", односно да ли је добар тај превод, Бећковић је рекао да је "сваки наш човјек у наше вријеме постао полиглота".

- Говори по неколико језика, а за сваки тврди да је аутохтон и једини. Једна жена судски тумач у Бечу је имала визит-карту са поређаним свим тим језицима и показивала ми је ту карту и причала је како се у суду не могу чудом начудити да она зна све те језике, а да је то, у ствари, све један језик и да се неки народ са собом тако духовито шали. А што се превода тиче, то је први пут да нешто добија у преводу, а губи у оригиналу - рекао је Бећковић.

Он је поручио да је језик наша највреднија установа и у њој имамо више него игдје друго.

- Понављао сам више пута да немамо ни у једном архиву, ни у једној библиотеци, ни у једном музеју, оно што имамо - у језику. И да је на нашем, српском језику, створено толико бесмртних дјела која су овјенчана највећим наградама и признањима. А тај језик је рађао своје пјеснике. И то их је рађао у свим временима, у најтежим временима - рекао је Бећковић.

Према његовим ријечима, оно што је највредније створено је у најтежим временима - у петовјековном ропству.

- Али и дан данас се у најтежим условима и тамницама ствара оно највредније што имамо. Да споменемо Петера Хандкеа, који је добио Нобелову награду, а сматрају га највећим мајстором и најрафиниранијим сином њемачког језика. То је био и разлог да буде овјенчан, а да све друго бива неважно и споредно - рекао је Бећковић.

Он је додао да су док је била у Сарајеву тамошњи функционери ургирали код шведске принцезе да она позове на одговорност Нобелов комитет /због Хандкеа/.

- Они су њу замијенили са Ђуром Пуцаром и мислили да она стално може да позива на одговорност Нобелов комитет и да их смјењује или поставља и да им наређује кога да награђују - закључио је Бећковић.