latinica  ћирилица
29/11/2019 |  21:27 ⇒ 30/11/2019 | 10:04 | Аутор: СРНА

Очекујем формирање Савјета министара до краја године

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да очекује да ће до краја године бити формиран Савјет министара под условом да не буде нових политичких игара и трикова.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Нема прецизног датума када би се то могло догодити, али очекујем да децембар буде посвећен тим активностима и да се то деси у овој календарској години. То би отворило могућност да сљедеће године кренемо новом динамиком и да се бавимо стварним питањима. Очекујем да Савјет министара помогне ентитетима који носе терет економских, социјалних и других питања, те да буде оживљен Механизам координације - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да зна како је кадровски послаган Савјет министара, али да не би било пристојно да саопшти имена људи и како ће та подјела изгледати.

- Требало би да буде добар састав. Зоран Тегелтија зна како функционише администрација у БиХ и страна администрација и био је креатор реформских рјешења која смо прошли заједно са ЕУ - истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, сада се очекује да буде завршен посао на који је без икаквог разлога предуго чекано и да буду формирани нови сазиви Савјета министара и Владе Федерације БиХ који ће бити партнери Влади Републике Српске.

- Послије тога нас чекају важни приоритети и да кроз механизам координације буду завршена важна економско-социјална питања с обзиром на то да су владе ентитета направиле документ који представља модификовани наставак Реформске агенде, те да деблокирамо инфраструктурне пројекте - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да сада када је постигнут договор о формирању Савјета министара долази до непотребне хистерије и реакције људи који су годину дана након изгубљених избора сједили у Савјету министара који није био прави, није уживао подршку ни на унутрашњем ни на спољном плану, није доносио важне одлуке, нити је имао координацију са другим нивоима власти.

- То је било губљење времена и бламажа јер је без разлога заустављена примјена изборних резултата - навела је Цвијановићева.

Она је додала да се власт на нивоу БиХ саставља на посебан начин и да мора бити уважена чињеница ко је изабран на територији Српске и ФБиХ.

- Ентитети су заокружене изборне јединице, а из њих се бирају људи који их представљају на нивоу БиХ. Када је једнообразна власт на различитим нивоима онда све иде лакше, а ако је различита као што је био случај у претходних пет година, онда се свака тема, макар била и техничка, претвара у крупно политичко питање - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, власт на нивоу БиХ могла је да буде формирана још у јануару или фебруару, а посебно у априлу јер су постојали неопходни услови.

- То се није догодило јер је дошло до непотребних политичких условљавања. У прилог томе иде чињеница да смо сада постигли споразум и да је договорен документ /Програм реформи БиХ/ који никога не треба и неће да боли и ни од кога није направио побједнике или губитнике - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да не постоји апсолутно ништа што представља проблем за Српску и што се коси са одлукама њених институција, а посебно оним што је манифестовано Резолуцијом о заштити уставног поретка и војној неутралности усвојеној у Народној скупштини.

- Веома је важно да су уважени ставови институција Српске, да се ми понашамо одговорно, те да се то не коси са интересима Српске и њених грађана. Не постоји ништа што може да нанесе штету Српској и што би нас довело до тога да морамо да доносимо неке крупне одлуке. Тај документ личи на многе друге реформске акте које смо потписивали - нагласила је Цвијановићева за АТВ.

Према њеним ријечима, нема дилеме да ће Програм реформи БиХ бити јаван.

- Владајућа коалиција може за себе да резервише право да она одлучује кад нешто треба да ради, а не када то тражи опозиција. Када то учинимо јавним и послажемо све документе који су до сада усвајани онда ће се видјети да је ово компромис који треба да постоји у реформском смислу да би био одрађен посао који не представља болну тачку ни за Српску, ни за ФБиХ - додала је Цвијановићева.

Одговарајући на питање да ли је због Програма реформи БиХ требало да позове на састанак све политичке факторе, Цвијановићева је истакла да је политичко окупљање и јединство нудила много пута до сада, али је изостало вољом друге стране.

Она је навела да је опозиција када је разматрана Резолуција о заштити уставног поретка и војној неутралности заузимала скупштински сто, звиждала, људи су се морали склањати у мале сале и "направљен је циркус од парламента".

- Позивали смо их, али нису хтјели да се усагласе са нама ни у вези са Механизмом координације, закључцима на недавној посебној сједници Народне скупштине и још многим темама. Да смо их сада позвали било би исто. Ја желим јединство о важним темама и спремна сам да направим 10 искорака, али они неће да разговарају. Они се грчевито боре да задрже своје позиције на нивоу БиХ. Нема ту искрености - нагласила је Цвијановићева.