latinica  ћирилица
29/11/2019 |  21:35 ⇒ 30/11/2019 | 08:04 | Аутор: СРНА

Раст плата један од начина за побољшање демографске слике

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се у Српској много ради на унапређењу популационе политике, наводећи да је и најављено повећање плата саставни дио настојања да буде поправљена демографска слика.
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Цвијановићева је подсјетила да је Кабинет предсједника Републике Српске из којег је покренута иницијатива за доношење програма демографске обнове тачка за координацију, а да студије и анализе које су урађене представљају подлогу за активности које ће предузети Влада.

Према њеним ријечима, и у постојећим мјерама популационе политике направљена су побољшања.

- Ограничење од шест мјесеци за матерински додатак за незапослене породиље који износи 405 КМ искључило је неке родитеље и у том смислу ће то бити поправљено. Направљене су измјене одређених закона у социјалној сфери. Проширен је и спектар корисника права на бесплатне уџбенике - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да ће, када је ријеч о материјалним давањима, мјере бити ојачане.

- Али, потребно је поправљање економске и привредне слике, повећање броја запослених и специфични програми запошљавања намијењени женама - нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да ће највише времена захтијевати рјешавање питања усклађивања родитељства са пословним обавезама.

- Немогуће је данас донијети рјешење, оно ће захтијевати више времена и биће резултат анкета које смо спровели - додала је Цвијановићева.

Предсједница Српске је оцијенила да је претпоставка за изградњу стабилног и уређеног амбијента правна држава и друштво у којем нема баријера да сви имају једнаке шансе.

- Ми смо много реформи у области правне државе провели по рецептури међународне заједнице која нас сада критикује, а они су то креирали. Да смо сами реформисали систем и направили систем одговорности било би пуно боље. Радили смо под диригентском палицом и на начин да је то све био експеримент, а данас критикују они који су били креатори тих рјешења - нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о одласку становништва у иностранство, она је навела да је један од мотива за то и недостатак осјећаја о уређености система.

- Али, уређен систем увијек много кошта. Такође, постоји и много заблуда о томе да је негдје друго боље, али то нас не амнестира од тога да морамо правити бољи амбијент - истакла је Цвијановићева за АТВ.