X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
29/11/2019 |  21:44 | Извор: СРНА

Нема договора Владе Хрватске и Синдиката образовања

Хрватски просвјетни радници вечерас су великом већином одбили понуду Владе да им плате буду повећане кроз додатке од три плус један плус један одсто и инсистирају на повећању коефицијента, те се наставља штрајк који траје 35 радних дана, јавили су хрватски медији.
Влада Хрватске са Синдикатом образовања није постигла договор (Фото: Igor Kralj/PIXSELL ) -
Влада Хрватске са Синдикатом образовања није постигла договор (Фото: Igor Kralj/PIXSELL )

Састанак представника просвјетних радника са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем, који је трајао три сата у згради Владе, завршен је без конкретног ријешења.

Премијеров главни преговарач с образовним синдикатима Звонимир Фрка Петешић рекао је новинарима да нема помака у преговорима.

- Синдикати су нас извијестили о резултату изјашњавања. Нама је најважније било како зауставити штрајк, премијер је апеловао на синдикате да се дјеца што прије врате у школе, али за сада нема помака у позицијама, иако је Влада у посљедња два мјесеца направила неколико узастопних уступака. Али, овдје имамо ситуацију гдје смо с друге стране и даље укопани у истим почетним рововима и то отежава даљњи наставак разговора - рекао је он.

Један од захтјева синдиката јесте да им се повећа коефицијент сложености послова за 6,11 одсто, али Влада то одбија док се не направи анализа свих коефицијената у јавним и државним службама.

Министар рада и пензијског система Хрватске Јосип Аладровић раније је рекао да, након свега, ниједна могућност није искључена, па ни судска забрана штрајка.

Ученици у основним и средњим школама пропустили су до сада три седмице наставе.

Министарство науке и образовања израдило је преглед стања за 15 дана надокнаде наставе, у којем наглашава да ће школе које уопше нису одржавале наставу у данима штрајка, нити су до сада надокнађивале наставу суботом или ненаставним данима, требати скратити празнике и продужити наставну годину.

- Преглед стања није упутство школама, него информација за јавност утемељена на постојећим прописима с обзиром на велики број непровјерених информација и спекулација које се појављују у медијскоме простору - наводи се у саопштењу.