latinica  ћирилица
29/11/2019 |  21:44 | Аутор: СРНА

Нема договора Владе Хрватске и Синдиката образовања

Хрватски просвјетни радници вечерас су великом већином одбили понуду Владе да им плате буду повећане кроз додатке од три плус један плус један одсто и инсистирају на повећању коефицијента, те се наставља штрајк који траје 35 радних дана, јавили су хрватски медији.

Састанак представника просвјетних радника са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем, који је трајао три сата у згради Владе, завршен је без конкретног ријешења.

Премијеров главни преговарач с образовним синдикатима Звонимир Фрка Петешић рекао је новинарима да нема помака у преговорима.

- Синдикати су нас извијестили о резултату изјашњавања. Нама је најважније било како зауставити штрајк, премијер је апеловао на синдикате да се дјеца што прије врате у школе, али за сада нема помака у позицијама, иако је Влада у посљедња два мјесеца направила неколико узастопних уступака. Али, овдје имамо ситуацију гдје смо с друге стране и даље укопани у истим почетним рововима и то отежава даљњи наставак разговора - рекао је он.

Један од захтјева синдиката јесте да им се повећа коефицијент сложености послова за 6,11 одсто, али Влада то одбија док се не направи анализа свих коефицијената у јавним и државним службама.

Министар рада и пензијског система Хрватске Јосип Аладровић раније је рекао да, након свега, ниједна могућност није искључена, па ни судска забрана штрајка.

Ученици у основним и средњим школама пропустили су до сада три седмице наставе.

Министарство науке и образовања израдило је преглед стања за 15 дана надокнаде наставе, у којем наглашава да ће школе које уопше нису одржавале наставу у данима штрајка, нити су до сада надокнађивале наставу суботом или ненаставним данима, требати скратити празнике и продужити наставну годину.

- Преглед стања није упутство школама, него информација за јавност утемељена на постојећим прописима с обзиром на велики број непровјерених информација и спекулација које се појављују у медијскоме простору - наводи се у саопштењу.