latinica  ћирилица
30/11/2019 |  07:57 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Отварање највећег пројекта на Јахорини - кабинске гондоле "Јавор-Партизан" (ФОТО)

Кабинску гондолу "Јавор-Партизан" на Јахорини данас отвара српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Отварање гондоле "Јавор-Партизан" - Фото: РТРС
Отварање гондоле "Јавор-Партизан"Фото: РТРС

Снијег који данас пада на Јахорини идеалан је декор за свечану церемонију, као и одличан увод у почетак ски-сезоне 2019-2020. године, чији је почетак планиран за 7. децембар.

Фото: СРНА

Олимпијски центар од данас покреће систем вјештачког осњежавања ски-стаза.

На свечаном отварању обратиће се и Срђан Ђоковић - отац прослављеног српског тенисера Новака Ђоковића, те руководство Олимпијског центра Јахорина и компаније Лајтнер, која је инсталирала ову гондолу.

Фото: СРНА

Обраћање говорника у објекту поред мјеста одакле полази гондола предвиђено је за 16.00 часова, 20 минута касније планирано је пресијецање врпце и свечано пуштање у рад, док је окупљање медија и учесника заказано за 15.40 часова.

Гондола је капацитета 2.700 скијаша на сат, дужине 1.100 метара, са 36 десетосједних кабина, од којих је једна ВИП прилагођена за посебне намјене, а изграђена је на траси која је најмање изложена вјетру и магли, тако да ће радити и када остале инсталације нису у могућности.

Фото: РТРС

Ова гондола спаја дио скијалишта Прача са дијелом скијалишта Пољице, што је недостајало у претходном периоду.

Уз гондолу су изграђене и три нове стазе дужине пет километара, а главна и највећа стаза прекривена је системом осњежавања и изграђени су вјетроустави.

- Осим што ће значајно допринијети повећању квалитета скијања на Јахорини, кабинска гондола "Јавор-Партизан" биће својеврсна туристичка атракција прилагођена и за панорамско разгледање, те ће на адекватан начин употпунити понуду Олимпијског центра Јахорина током цијеле године - наведено је у саопштењу.

Вожња новом кабинском гондолом данас ће бити бесплатна за све госте Јахорине од 10.00 до 15.00 часова.

Поводом отварања овог изузетно значајног пројекта за Олимпијски центар Јахорина за 20.00 часова заказан је концерт Саше Матића.