latinica  ћирилица
30/11/2019 |  09:29 | Аутор: СРНА

Пашалић: Већи аграрни буџет за наредну годину

Министар пољопривреде, шумарста и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић најавио је да ће аграрни буџет за наредну годину бити већи за четири милиона КМ од овогодишњег и износиће 75 милиона КМ, те поручио како нема ништа од формирања министарства пољопривреде БиХ.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је рекао да се у пољопривреду годишње пласира око 180 милиона КМ, а да сваког првог у мјесецу иде исплата премија за млијеко за 4.500 газдинства.

Он сматра да се домаћи произвођачи могу заштитити улагањима у капиталне инвестиције, што значи подршку изградњи објеката, нову механизацију, подизање нових засада.

Интерветни откуп јунади, за који је Влада издвојила два милиона КМ да помогне произвођачима у Српској, према оцијени министра Пашалића, даје одличне резултате.

- Циљ је да се откупи око 8.000 грла, дио иде месним прерађивачима, а дио за извоз. И то по цијени од 3,9 КМ по килограму, која је одлична, ако се узме у обзир да је у региону 3,5 КМ. Том мјером смо дефининтивно заштитили домаће произвођаче - рекао је Пашалић за Вечерње новости.

Када је ријеч о стању у "Шумама Републике Српске", Пашалић је нагласио да је у том јавном предузећу смањен број газдинстава која су пословала негативно.

Према његовим ријечима, добит Шума Републике Српске сада значајно расте и биће вишемилионска на крају године, што показују први резултати послије чистке, а пун ефекат мјера видјеће се наредне године када буде усвојен нови закон о шумама.

О увозничком лобију у БиХ, министар пољопривреде је рекао да то дефинитивно постоји, као што постоји и законска методологија како БиХ може да реагује ако домаћи произвођачи трпе штету због увоза, али се ниједном није примјенила.

Пашалић је рекао и да министарство пољоприведе БиХ неће бити формирано и да је надлежност над пољопривредом у рукама ентитета.

Говорећи о јачању система одбране од поплава, Пашалић је рекао да се граде насипи и да је ресорно Министарство у посљедњих неколико година урадило више на том пољу него у претходних 30, 40 година.