latinica  ћирилица
30/11/2019 |  10:46 ⇒ 10:46 | Аутор: РТС

Од 1. децембра доживотна робија за убице дјеце

Послије готово три године од иницијативе Игора Јурића да се убице дјеце доживотно склоне са улица, измјене Кривичног закона Србије од сутра, 1. децембра почињу да се примјењују.
Игор Јурић, отац трагично настрадале Тијане - Фото: Wikipedia
Игор Јурић, отац трагично настрадале ТијанеФото: Wikipedia

Игор Јурић је гостујући у Јутарњем програму РТС рекао да када је имао огромну подршку људи критике су се појавиле на крају, када је Закон требало да буде усвојен.

- То је за мене било огромно изненађење, али нисам одустао. Мислим да је ово друштво било спремно и да је овом друштву итекако била потребна ова промјена. Те критике су ме мало и освијестиле да неке ствари не можеш да прихватиш здраво за готово, да смо подијељени. Засметало ми је да је некако прича била политичка - навео је Јурић.

Према његовим ријечима, говори се о десет људи који треба да буду доживотно склоњени са улица.

- То су људи попут човјека који је убио малу Анђелину, који је убио Тијану, који је убио Катарину, Ивану Подрашчић, малу Марију, да не набрајам даље имена. То су стравични случајеви. Засметало ми је то што смо у неком моменту добили епитет организације која крши људска права. Извући ћу само једну реченицу са суђења убици мале Анђелине. Вјештаку је судија поставио питање зашто на њеним ноктима није пронађен траг човјека који је убио. Одговор вјештака је био да она није умјела да се брани - истакао је Јурић.

Та дјеца су, како је рекао, убијена на најмонструозније начине и умрла су у најтежим могућим мукама.

- И сада ми говоримо о томе да ли ми кршимо нечија људска права. Овај закон је итекако потребан. Ми желимо да одстранимо те људе који су дали себи за право да ускрате будућност некој дјеци. Ако причамо о повратницима, силоватељи су људи које тера нагон да раде то што раде. Ту нема лијека. Ту нема опоравка и ресоцијализације. Ти људи морају да схвате шта су урадили, али на неком другом мјесту гдје ће друга дјеца бити безбједна - казао је Јурић.

Најважније је, како је напоменуо, било то што су се и неки други закони мијењали.

- Морао је да се промијени закон о кривичним санкцијама. Ово јесте нешто ново, по први пут је доживотни затвор заживио у Србији. Али, ми морамо да идемо у складу са временом. Нажалост, таквих људи има у Србији и ми морамо бити спремни да им одговоримо на начин на који треба да им се одговори - навео је Јурић.

Подршка грађана за систем "амбер алерт"

Сада, како је истакао, освјешћује грађане зашто је важан систем "амбер алерт".

- Имамо огромну подршку грађана. Када су људи видјели спот који смо урадили, гдје сам споменуо само једну реченицу: Да је постојао такав један систем, моја Тијана би вјероватно била жива. Ако говоримо о томе какав је проценат успјешности проналажења дјеце када се један такав систем употреби, онда нема потребе да говоримо о потреби једног таквог система - додао је Јурић.

Додаје да ако држава жели, она ће то брзо и спровести.

- Прије десетак дана сам био у Министарству правде Србије, и државни секретар Радомировић је обећао да ће се формирати радна група која ће на томе радити. Ми смо организација које је стрпљива. Ја говорим људима у мјестима гдје гостујем, само слушајте шта треба да радите и будите уз нас и људи ће бити уз нас - рекао је Јурић.

Тврди да ће покренути људе у Србији, јер не жели да губи вријеме када су такве ствари у питању.

- Од таквог једног система ми треба да размишљамо о томе да ли ће једно дијете бити отето и да ли ћемо стрепити за његов живот. Ја то нећу да чекам. Ми јесмо стрпљиви, али ћемо итекако бити спремни за такве акције - навео је Јурић.