latinica  ћирилица
30/11/2019 |  12:07 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Требиње: Промовисан Тврдошко - савински поменик

У Требињу је промовисана књига "Општи лист - тврдошко - савински поменик", једини такав документ из манастира у долини ријеке Требишњице.

Потиче из седамнаестог вијека, а сачували су га монаси Манастира Тврдош, када су, рушењем тог манастира, крајем седамнаестог вијека, Поменик пренијели у манастир Савину код Херцег Новог.

Тврдошко - савински поменик је документ на основу кога историчари, лингвисти и археолози могу доћи до непознатих појмова, насеља, имена предака.

Изворни документ започет је у Тврдошу, а чува се у манастиру Савини.

- Никада ова књига није објављена, ово је прво фототипско издање Тврдошко-савинског поменика, манастира Тврдош и Савина у 17. и 18.вијеку. Савински калуђери који су је пренијели, наставили су уписивати имена приложника манастира Савина - појашњава Горан Комар, приређивач књиге.

Поменик садржи три хиљаде седамсто имена, готово сва требињска села, и херцегновска села, од којих бројна не постоје у данашњем попису.

Приређивачи тврде да је постојао и старији Поменик, а овај сачувани је његов наставак.

- На неки начин се сада сусрећемо са својим прецима, који су посматрали лик Пресвете, који је у то вријеме, када је књига зачета, стајао на своме мјесту, на зиду старе тврдошке манастирске цркве - додаје Комар.

Митропилит Амфилохије је рекао да се први поменици појављују од почетака цркве, а да је сама црква Христова поменик и сјећање на Господа и историју спасења човјечанства.

Није случајно да се уписују они који који су крштени у име Свете Тројице, они који су уграђивали себе у Христа, да се памте.

- Посебно се записују они који су даровали себе а и своје прилоге цркви божијој - каже митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Поменик садржи имена појединаца, насеља и манастира од Баната и Баније до Косова.

- Она ће се користити као драгоцени извор који ћемо касније употребљавати у научне сврхе и због тога је Музеј препознао вредност Поменика - истакла је Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеглвине, Требиње.

Књига је је за штампу била припремљена прије двадесет година.

Приредили су је Задужбина "Кнез Мирослав Хумски"  из Требиња, Српско удружење "Ћирилица", Друштво за архиве и повјесницу херцегновску из Херцег Новог и Музеј Херцеговине у Требињу.