latinica  ћирилица
30/11/2019 |  13:58 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Посебна сједница уколико Додик упути захтјев

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да није добио захтјев за одржавање посебне сједнице парламента о Програму реформи БиХ, али да ће, уколико га упути српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, она бити одржана.

Он истиче да нема смисла квалификовати Програм реформи БиХ као један од најважнијих докумената у посљедњих неколико година, те додаје да се треба окренути реалном послу и сектору и пустити да профункционише Савјет министара.

Чубриловић је оцијенио да се "превише медијског простора поклања проблему који је дао неко рјешење".

- Ми овиме завршавамо изборни циклус формирајући коначно све нивое власти у БиХ. Позитивну оцјену тог документа дали су сви учесници овог процеса, од међународне заједнице, до амбасада, високог представника, а једину критику су дали они који не виде себе у будућем раду Савјету министара - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Чубриловић наводи да БиХ неће ући у НАТО ни за 10, 20 година чак и уколико би сада кренула, а можда никада неће ни ући.

- Не видим да су ставови Републике Српске било чиме окрњени. Немам разлога да не вјерујем да је политика коју промовише руководство Српске уграђена у овај документ, јер је Додик њен промотер - рекао је Чубриловић.

Он каже да од новог Савјета министара очекује да смири укупне политичке прилике и да се откоче инвестиције како би грађани БиХ осјетили бенефите.

- Тамо има двије милијарде средства које су припремљене и чекају одлуке Савјета министара. Очекујем да његов рад буде окренут реалном сектору, грађанима и да народ осјети да је добио власт и да је имплементирана њихова жеља са прошлих избора - додао је Чубриловић.

На питање да ли је потребна провјера диплома, Чубриловић је рекао да институционално треба рјешавати проблем лажних диплома којих сигурно има у БиХ.

- Од Бањалуке према Сарајева има више универзитета него их је имала бивша Југославија што је деградирање образовања и лоша порука младима. Око лажних диплома нико не би требало да има дилему - рекао је Чубриловић.