latinica  ћирилица
30/11/2019 |  14:08 | Аутор: sputniknews.com

На планини Ртањ градиће се Теслин торањ

Међународни научни центар за истраживање Теслиног насљеђа купио је пет хектара земље на планини Ртањ, гдје планира изградњу научно-истраживачке лабораторије, али и Теслиног торња попут оног који је постојао на Лонг Ајленду како би се показало да је могуће користити енергију из јоносфере, изјавила је директор Центра Милка Кресоја.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Она каже да намјеравају окупити научнике заинтересоване за рад на Теслиној заоставштини и да је намјера Центра да докаже да није утопија оно што је радио Никола Тесла.

- Замислили смо да подигнемо хотел радног назива `Смиљан` у виду Теслиног торња, као и копију Теслине родне куће и копију цркве Светог Петра и Павла у којој је научник крштен - рекла је Кресоја за Спутњик.

Градња Теслиног насеља на Ртњу ће, како је планирано, почети на прољеће.

- Предали смо све пројекте и чекамо дозволу. Тамо се налази велики тунел дужине 100 метара који је под заштитом државе. У њему смо мислили да направимо музеј Николе Тесле, где ће он као холограмски лик дочекивати посетиоце - појаснила је она.

Говорећи зашто је за овај пројекат изабран баш Ртањ, Кресоја је рекла да је то мистична и необична планина, која ће, баш као и Тесла, још дуго остати тајна.

- Ртањ као реч значи божански поредак. Тесла је живео по законима природе, а ниједан научник је није познавао тако добро као он - навела је она.

Кресоја је рекла да су дио тима који ради на овом пројекту бројни руски научници, прије свега из Москве и Новосибирска, али и публициста и сценариста Виталиј Правдивцев, који је направио филм о Тесли.

- Тесла је инспирација за руске научнике. На једном од института у Русији направљено је 180 патената базираних на Теслином наслеђу. Центру се недавно прикључио и млади доктор техничких наука Дмитриј Крук из Краснојарска, који је написао опсежну студију `Никола Тесла - буђење силе` - рекла је она.