latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:04 ⇒ 18:05 | Аутор: Глас Српске

Владо Стоканић живи холивудски сан: Кијану Ривсу причао о љепотама Кнежева

Уз таленат, велики рад и мало среће глумац Владо Стоканић, поријеклом из Кнежева, живи холивудски сан, који са собом носи много одрицања, напорних и дуготрајних снимања и проба до раних јутарњих часова.
Владо Стоканић  (Фото:glassrpske.com) -
Владо Стоканић (Фото:glassrpske.com)

Стоканић, којег је живот прије 23 године одвео у Канаду, ни слутио није да ће му се у земљи јаворовог листа остварити дјечачки сан, а то је да буде глумац, а још мање да ће раме уз раме да стоји са Кети Бејтс, Кијануом Ривсом, Китом Харингтоном, Билијем Бобом Тортоном и другима. Своју прву улогу овај четрдесетдвогодишњак је имао 2012. године, након што се из шале јавио на оглас у којем су тражили "тренера" за музички видео.

- Послао сам мејл са неколико својих фотографија, не очекујући никакав одговор. На моје изненађење, одмах су ме позвали. Послије дужег разговора су рекли да би био идеалан за ту улогу и дали су ми локацију на којој ће бити снимање, а која је била у Монтреалу, око 150 километара далеко од моје куће - присјећа се Стоканић.

Додао је да када је дошао на прво снимање, никога није било, па је након пола сата чекања одлучио да се врати кући.

- У том моменту су почели да улазе камиони и неколико аутомобила на паркинг. Десетине људи се растрчало на све стране, свако радећи свој посао. На мене нико није обраћао пажњу. Послије десетак минута ходајући унаоколо пришао ми је један младић и представио се да је он тај са ким сам причао путем телефона - објашњава Стоканић.

Дао му је, како каже, скрипте у руке и журно отишао. Како никад до тада није глумио, ништа му није било јасно.

- Пришао сам младићима који су стајали у близини да их упитам нешто у вези са скриптама, али нико није имао појма о чему причам, само су ми кроз шалу рекли да се опустим. Након 15 минута разговора и дружења са њима пришла је једна девојка и рекла да је све спремно. На крају се испоставило да су њих тројица чланови бенда за који смо снимали музички видео - испричао је Стоканић.

Прво снимање је, прича Стоканић, прошло одлично, сви су били одушевљени, због чега су му одмах обећали агента. 

- Мјесец дана послије позвала ме једна госпођа која се преставила као агент за глумце и споменула да ме је екипа са снимања препоручила њој. Неколико дана касније сам имао састанак у њеној канцеларији у Монтреалу, предложила је да ме заступа као агент и тако сам званично постао глумац - истакао је Стоканић.

За непуних осам година, осим што је глумио у познатим филмовима и серијама, Владо је често и каскадирао, како за себе, тако и за друге, те радио борбе и посуђивао гласове за видео-игре.

- За игру “Бетмен” дуго су тражили некога ко зна да се бори и да буде вјешт са оружјем. Мој агенткиња ме је предложила и објаснила им да све то могу и још више. "Ворнер брос" и "Ди-Си комикс" студио су довели експерта из Торонта како би се увјерили да сам способан за ту улогу - наставља Стоканић.

Додао је да је само тог првог дана своје глумачке каријере упознао много људи из филмске индустрије.

- Како су дани одмицали, тако сам упознавао све више глумаца, режисера, између осталих Роберта Земекиса ("Повратак у будућност") и Кристофера Нолана ("Мементо", "Мрачни витез", "Интерстелар") - рекао је Стоканић, чији радни дан почиње у пет ујутро.

Владо је у филмској индустрији познат као Влад, наводи да сваку прилику користи да својим колегама прича о Српској и о граду из којег потиче.

- Углавном нико не зна гдје је Република Српска. Из тог разлога им увијек спомињем одакле сам и одакле су ми коријени. Причам им о љепоти земље са добрим људима и богатом културом и традицијом - казао је Стоканић и додао да о повратку у Српску размишља, али тек у глумачкој пензији.

На питање са којим славним глумцем му је до сада било најљепше радити, каже, не би могао да издвоји.

- Са свима је било лијепо и занимљиво. Са Кијануом Ривсом сам глумио у филму "Сајберија" и он је јако пристојан. Два дана сам провео са њим у Винипегу на снимању. Није био ни један други глумац са нама. Причали смо о свему и свачему. Научио сам га неколико наших ријечи и причао му о нашој земљи, Кнежеву и данима проведеним у Борку - рекао је Стоканић.

Како је додао, са глумцем Билом Бобом Тортоном глумио је у филму "Неваљали Деда Мраз 2", док за Кита Харингтона наводи да је дружељубив и да су имали добру сарадњу радећи на филму "Живот и смрт Џона Ф. Донована".

- Са Кети Бејтс сам два дана био на снимању. Одмах ми је запамтила име. Другог дана снимања, чим ме видјела, вриснула је и рекла Влад, и загрлила ме - завршио је причу Стоканић.

Каскадер

Због свог изгледа неријетко добија улоге криминалаца и жестоких момака, често буде ангажован на пословима каскадера, који ни близу нису као што је то представљено у Тарантиновом филму "Било једном у Холивуду".

- Већину улога добијам као глумац, али сам радим своје скокове, падове, борбе и остало. Има пуно планирања и вјежбања док се све не усаврши. Ту је и опасност, наравно, али не као што је некад било. Једном сам угануо кољено при скоку док смо снимали једну сцену у игри. Нисам двије недјеље могао да ходам. Више пута сам имао маснице и огреботине - испричао је Стоканић, који је члан уније глумаца, тако да постоје високи стандарди и сигурност која га штити.

Зарада

Кад је у питању зарада, овај четрдесетдвогодишњак каже да све зависи од улоге. На почетку се углавном добијају мање улоге које се мање плаћају.

- Знао сам да добијем улогу гдје немам ниједну ријеч, али је ипак улога глумца па се лијепо плати. Глумачка дневница креће се од 500 до 1.000 долара (900-1.800 КМ), што зависи од улоге - испричао је Стоканић.

Додао је да глумци некада прихвате и мање плаћене улоге ако то може да им помогне у каријери.