latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:32 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Може ли Осман Мехмедагић Осмица поново бити изабран за директора ОБЕ?

Генералном директору Обавјештајно - безбједносне агенције БиХ Осману Мехмедагићу, његовом замјенику Трифку Бухи и главном инспектору Дамиру Беванди истекао је четворогодишњи мандат.

Мехмедагићу је недавно поништена факултетска диплома коју је стекао у Бањалуци.

У Министарству правде БиХ нису одговорили на наше питање да ли та чињеница мијења његов радно - правни статус.

Извјесно је да ће именовање новог директора Обе сачекати да буде комплетиран нови Савјет министара.

Практично комплетан безбједносни сектор на нивоу БиХ је у тзв. техничком мандату.

Драган Мектић одавно је у том моду, а након директора Сипе Перице Станића, мандат је овог мјесец истекао, макар формално, првом обавјештајцу БиХ Осману Мехмедагићу: "До избора новог директора, остајем на челу Агенције. Све је по закону и прописима. У оваквим случајевима нема техничког мандата, нема ситуација у којима је први човјек ОБА у функцији в.д. или неке сличне глупости."

Одавно се спекулише да ће га СДА поново кандидовати, углавном због блискости с породицом Изетбеговић још од предратног времена.

- Ту ја не очекујем изнанеђање. Изетбеговићу је јако стало до тога - истиче Предраг Ћеранић, бивши обавјештајац и стручњак за безбједност.

Ћеранић открива да су Бакир Изетбеговић и Шефик Џаферовић успјели да убиједе америчког и британског амбасадора да Мехмедагић треба да добије још један мандат, јер се између осталог показао као добрар у опсервирању Руса: "Да је Осмица рјешење, да је борац против тероризма, да одлично сарађује са западним обавјештајним службама, да је све ово што се дешава око дипломе напаковано и да је то на неки начин препорука за други мандат".

Члан 36 Закона о ОБА БиХ прописује да директор, његов замјеник и генерални инспектор морају да имају високу стручну спрему, те је нејасно како је "средњошколац" Мехмедагић и даље на функцији.

Денис Звиздић се не оглашава. По свему судећи новименовани предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, који у сриједу очекује потврду и у ПС БиХ, приоритетно ће се позабавити избором новог руководства Обе.

Иначе, ОБА је више од двије године без парламентарног надзора. У том периоду избила је афера прислушкивања званичника Српске и Србије, као и сукоби с хрватском обавјештајном агенцијом СОА.

- Ми смо потпуно увјерени да је бошњачка обавјештајна организација која баштини вриједности ратног АИД-а и да нема ништа заједничко са интересима свих у БиХ - каже Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Осман Мехмедагић био је припадник јединице "Бисери" која је обезбјеђивала Алију Изетбеговића, учесник је крвавих догађаја у Добровољачкој.

Осим поништене дипломе остаће упамћен по томе што је "очистио" Обу од српских кадрова, шаљући их у пензију, као и по кафама са Мектићем и пробраним новинарама из чијих су пера фабриковане афере.