latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:34 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Од наредне године ђацима из породица са троје и више дјеце бесплатни уџбеници

Од наредне године породице са троје и више дјеце у Републици Српској имаће бесплатне уџбенике.

Резултат је то документа демографско - популационих мјера у Републици Српској, који је направила Влада, а који се односи на ученике од другог до деветог разреда.

- Школски прибор за четири ученика отприлике дође око хиљаду марака. То је само школски прибор са књигама, свескама оловкама, торбом...Можда дође и више - каже Томислав Попадић из Билеће, отац четворо дјеце.

Тако је било до сада. А, већ од наредне школске године, породице са троје и више дјеце имаће право на бесплатне уџбенике за основно образовање.

Ово је, кажу из Владе, један вид стилумаланса брачним паровима и заједницама да се опредјељују за оно што Републици Српској и највише потребно, а то су дјеца.

- У буџету за наредну годину планирани су бесплатни уџбеници за породице са троје дјеце за свих девет година, за социјално угрожене ученике такође бесплатни уџбеници, за одличне ученике...Имали смо за ту намјену из Министарства 900 хиљада, а сада је то преко четири милиона - појаснио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

За ову школску годину комплет уџбеника за само једног школарца у просјеку је коштао 150 марака. Када се помножи са седам што је случај код породице Милинковић из Приједора, трошкови за опремање основаца за школу већи су од просјечне плате. За Наташу Милинковић бесплатни уџбеници олакшаће школавање шесторо дјеце.

- За мене би то било стварно одлично, јер имам четворо основаца - истиче Наташа.

-Мени је као родитељу четворо дјеце драго да је коначно Влада схватила праве вриједности ове државе, а то су дјеца. Нема државе без дјеце - додаје Попадић.

Бесплатне уџбенике од Владе претходних година имали су само посебно надарени ученици из вишечланих породица и дјеца из социјалних категорија.