latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:36 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

У Српској одржано једно од најпрестижнијих риболовачких такмичења

У Српској од ушћа Пиве и Таре гдје и настаје Дрина, у најбистријем току до Фоче, неисцрпни су туристички потенцијали.

Све је више и риболаваца. Овај пут на Хуко хуко купу, ишчекивали су младицу "дринску краљицу".

У горњем току Дрине, гдје је ријека и најбистрија и најатрактивнија "наоружани" стрпљењем и мамцима у ишчекивању "краљице воде" - младице.

Иако хладно, кажу, услови су одлични. На обалама Дрине и Ћехотине, полако до трзаја, сна сваког спортског риболовца.

Причају, ништа необично што су је прозвали "риба од хиљаду забачаја".

- Захтјевна риба. Може некад да се оде и стотину пута у риболов да се не види. Зато је онда и задовољство право - каже Савиша Петрић из Црне Горе.

- То је риба од хиљаду забачаја а ја сам тренутно на двиое хиљаде. То је изузетно интелигентна риба, добар борац. Ја мислим да је и мало заштићена - прича Младен Савовић из Србије.

Криволовци нису бирали начине како да дођу до плијена. То је угрозило и младицу. У посљедње вријеме ствари се мијењају: рибочувари су присутнији уз ријеке, а и риболовци мијењају свијест.

Све је више заљубљеника који се воде мотом "Улови и пусти у воду".

Милан Рудинац, предсједник Спортско - риболовног друштва "Младица" из Фоче, наводи да је оно што је најбоље и што може да сачува младицу то што она на овом терену може да се измријести и сама умножи а да је наше само да је пазимо.

Горњодрински Хуко хуко куп, један од најпрестижнијих риболовачких такмичења на Балкану, окупио је заљубљенике у риболов из Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.