latinica  ћирилица
30/11/2019 |  19:53 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Влада Српске помаже неразвијене општине

Влада Републике Српске у протеклих десет година издвојила је 36 милиона марака за помоћ изразито неразвијеним и неразвијеним општинама.

Међу њима је и општина Власеница којој је недавно додијељено 30.000 марака за суфинансирање пројекта јавне расвјете.

Помоћ за набавку апарата за дијагнотстику додијељена је и Дому здравља у Вишеграду и општини Петрово за обнову школске инфраструктуре.

Влада Српске у овој години обезбиједила је додатних 300.000 марака за суфинансирање пројеката неразвијених општина.

Општини Власеница, која је конкурисла за пројекат реконструкције застарјеле јавне расвјете, вриједан 260.000 марака, одобрено је 30.000.

- Ми смо израчунали да ће на годишњем нивоу бити уштеда око 40 % ,комплетно урбано подручје биће освијетлјено, доста је дјеце која пролазе неосвијетљеним улицама када иду у школу - рекао је Горан Ђурић, замјеник начелника општине Власеница.

Улагање и сигурнија будућност младих развојни је приоритет, истичу у овој општини.

То потврђују изградњом савременог Студентског дома капациета 300 мјеста, чију изградњу, вриједну осам милиона марака, такође помажу владе Српске и Србије.

Потреба за студентским смјештајем указала се након отварања Шумарског факултета Универзитета Источно Сарајево, на којем је тренутно око 200 студената.

 -Да није било овог факултета, првенствено због финансијсаких разлога, не бих могао да завршим нигдје другдје. То је омогућило студентима из ових сиромашнијих крајева источног дијела Српске, да да даље наставе своје школовање - наводи Бобан Милетић, асистент на Пољопривредном фалукултету, Одсјек шумарство Универзитета Источно Сарајево у Власеници.

Шумарство у Власеници студирају и студенти из Цне Горе и Србије.

- Долазим из Прибоја, из Србије, студирам овде на факуктету у Власеници заједно са братом. Станујемо приватно и није скупо - каже Христина Поповић.

- Ми у Црној Гори немамо Шумарски факуктет, а имамо богатство шума - нагласио је Милорад Иловац из Пљевља.  Додаје и да ће студенткси дом ће подићи квалитет судија и повећати број студената.

Изградња полицијске станице још је један од пројеката у Власеници који се гради уз финансијску подршку Републике.

На ту помоћ рачуна и општина Вишеград:

- Ријеч је о набавци опреме за Дома здравља. Влада Срспке ће преко Министартсва за управу и локлану саомоуправу суфинансирати опрему у износу од 17.000 КМ. Опрема кошта преко 60.000 - рекао је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Од додатних расположивих средстава за неразвијене општине, према предложеним пројектима, средства су додијељена и општини Петрово за унапређење школства.