latinica  ћирилица
30/11/2019 |  20:24 ⇒ 01/12/2019 | 10:04 | Аутор: СРНА

Извјештаји о утаји пореза у висини од 2,9 милиона КМ

Инспектори Пореске управе Републике Српске су за десет мјесеци ове године у 23 случаја поднијели извјештаје надлежном тужилаштву због основане сумње да је утајен порез у висини од 2,9 милиона КМ, изјавио је директор ове управе Горан Маричић.
Горан Маричић (фото: А. Голић) - Фото: РТРС
Горан Маричић (фото: А. Голић)Фото: РТРС

Маричић је навео да је у структури тих кривичних дјела највише утаје пореза и доприноса и злоупотреба службеног положаја или овлаштења.

Он је истакао да је у истом периоду, с циљем сузбијања сиве економије, обављено 3.111 контрола евидентирања промета путем фискалних каса и да су неправилности утврђене у 1.850 случајева.

- Том приликом изречене су новчане казне прекршајним налозима у висини од 1.890.000 КМ - рекао је Маричић за Алтернативну телевизију.

Он је додао да је у 363 случаја изречена мјера забране обављања дјелатности што је мање у поређењу са прошлом годином јер су донесен донесене измјене и допуне закона о фискалним касама гдје је повећана новчана санкција, али је дата могућност да, уколико у року од 72 сата буде плаћена казна, неће бити изречена мјера забране обављања дјелатности.

Маричић је нагласио да су у посљедњих неколико мјесеци повећане активности с циљем откривања пореских обвезника који дио плате исплаћују у готовом новцу.

Када је ријеч о наплати јавних прихода, он је напоменуо да Пореска управа Републике Српске наставља позитивне трендове, те поновио да је за десет мјесеци ове године наплаћено 2.079.000.000 КМ што је за 59,2 милиона КМ или три одсто више него лани у истом периоду.

Према његовим ријечима, у структури јавних прихода најзначајнији су доприноси гдје је наплаћено 1.300.000.000 КМ, што је за 73 милиона више него у истом периоду прошле године.

Када је ријеч о директним порезима, порез на доходак је прикупљен у висини од 158 милиона КМ или 36 милиона мање с обзиром на то да се Влада по овом основу одрекла једног дијела прихода због повећања плата у реалном и јавном сектору тако што је повећала неопорезиви дио основице на 500 КМ.

Што се тиче пореза на добит, повећање је од неких шест одсто, 12,8 милиона КМ више него прошле године у истом периоду или укупно 208 милиона КМ.

Маричић је навео да је код осталих јавних прихода забиљежено повећање од 16 милиона КМ и да је по овом основу укупно прикупљено 360 милиона КМ.

Маричић је рекао да би најзначајнији утицај на повећање јавних прихода приписао увођењу новог интегрисаног информационог система чиме је смањено гомилање дугова.

Он је навео да је дигитализацијом олакшан рад, да Пореска управа прати трендове у информационим технологијама, те је напоменуо да је и једино сертификационо тијело за подручје цијеле БиХ за издавање електронског потписа

Стратешки циљеви у раду Пореске управе, каже Маричић, су смањење пореског јаза, борба против сиве економије, поједностављење одређених пореских процедура и образаца пореских пријава, увођење нових електронских услуга и боља комуникација с пореским обвезницима.