latinica  ћирилица
01/12/2019 |  08:12 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

У Србији од данас доживотни затвор за убице дјеце

У Србији данас ступају на снагу измјене Кривичног закона којима је предвиђена доживотна робија за убице дјеце.

Ове измјене почињу да се примјењују послије скоро три године од иницијативе Игора Јурића, оснивача Фондације "Тијана Јурић", да се убице дјеце доживотно склоне са улица.

Парламент Србије је у мају усвојио измјене Кривичног законика Србије којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дјела.

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малољетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с приједлогом Фондације "Тијана Јурић" који је подржало око 160.000 грађана.

Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дјела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је да ће ово бити снажна подршка у борби против силоватеља, пошто ће измјене Кривичног законика олакшати примјену полицајцима, тужиоцима и судијама и помоћи у борби за безбједну Србију.

- Овај закон омогућиће значајно строжије кажњавање повратника, никоме неће моћи да се ублажи казна - рекао је Стефановић.

Он је појаснио да ће се код најтежих кривичних дјела повратницима изрицати казна које неће моћи да буде мања од половине максимално прописане казне и нагласио да неће бити могућност отпуст за најтеже злочине, преносе београдски медији.