latinica  ћирилица
01/12/2019 |  09:46 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Однос према НАТО говори да је БиХ подјељенија него током рата деведесетих

Историчар Чедомир Антић оцијенио је да различита виђења односа према НАТО-у показују парадокс да је БиХ данас подјељенија него током рата деведесетих.
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs) -
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs)

Антић је рекао да га тренутна ситуација у БиХ подсјећа на 19. вијек и вријеме турског хатишерифа који је од полупоражене Србије направио државу, а паралелу повлачи, не само зато што се Срби сада чврсто држе Дејтонског споразума, него и због понашања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Он је пошао путем који подсећа на Србију тога доба, па је својом упорношћу успео да високи представник од неког ко смењује са власти постане немоћни човек чије извештаје нико не чита. Добар је пример и како се председник Српске третира у свету као да је председник једне државе -  рекао је Антић за Спутњик.

На питање како види учестала подсјећања из Републике Српске да независност остаје могућност, Антићкаже да је то доказ да Српска зна шта хоће.

Антић наводи да је Додик први пут рекао "Хоћемо независну државу!" када су покушавали да укину Републику Српску и од тада је то постало легитимно јер се промијенио однос снага.

- Кад Додик каже да Српска може изаћи из БиХ не значи и да хоће, али иако та изјава не утиче на дневнополитички живот, важна је у смислу охрабривања. То је улагање у будућност - чекамо нову расподелу снага - наводи Антић и додаје да озбиљан напредак представља сама чињеница да такав став може јавно да се каже и чује у свијету, чак и у УН.

У том свјетлу, по мишљењу Антића, треба сагледати и закључке које је 11. новембра усвојио парламент Републике Српске у којим се, између осталог одбацују "бонска овлашћења" високог представника, а такође промовише право Српске на самоопредјељење у случају даље разградње Дејтонског споразума.

- Те одлуке парламента Српске имају много већу тежину него што су имале раније резолуције и декларације које је доносила Скупштина Србије. Овде имате покушај једне нације да наступи као бранилац и међународног права, али и легитимних демократских права - објаснио је Антић.

Коментаришући улогу Русије у БиХ, Антић је констатовао да је Русија важна зато што је као посљедица њеног успона прекинут слијед догађаја у региону неповољан за Србе, што је, како је нагласио Додик успјешно искористио.

Социолог Слободан Рељић је оцијенио да реакције Запада на Програм реформи, који је недавно усвојило Предсједништво БиХ у оквиру договора о формирању власти, наговјештавају нову реторику НАТО-а према Србима.

- Појављује се неки благонаклони однос према Србима, нека врста разумевања за српске проблеме. Одједном се ствара клима, јавни привид како између Срба и НАТО-а нема никаквог сукоба. То је покушај да се Срби припитоме - сматра Рељић.

Он је увјерен да стање подјељености у земљама региона највише и одговара Западу, коме не одговара стабилна држава, него тај "полураспад, напола суверена држава, била то Босна или Косово".

Рељић је увјерен да глобални развој догађаја у перспективи може да донесе још веће промјене за западни Балкан и да већина ствари које се данас доживљавају као неприкосновене нису такве.

- Ово је вријеме у коме свако ко је у сукобу са западним механизмом треба да има стрпљења и непрестано ради на јачању сопствених ставова јер у свету сада то има ко да чује -  рекао је Рељић.