latinica  ћирилица
01/12/2019 |  10:04 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Пракса у предузећима за ученике 14 средњих школа

Министарство просвјете и културе Републике Српске обезбиједило је праксу у предузећима за ученике 14 средњих стручних и техничких школа.
Наталија Тривић - Фото: РТВ Слобомир
Наталија ТривићФото: РТВ Слобомир

Из Требиња је Центар средњих школа потписао је 35 уговора, а Техничка школа 12, из Бањалуке је Угоститељско-трговинско-туристичка школа потписала 17 уговора, Школа ученика у привреди 12, а Техничка школа четири, Средњошколски центар Пале потписао је осам уговора, а Техничка школа из Градишке пет.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић рекла је Срни да је да су у складу са Споразумом о сарадњи у оквиру пројекта "Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању" до сада потписана 102 уговора између 99 привредних субјеката и 14 средњих школа у Републици Српској.

Она је истакла да је ученичку праксу обезбиједило Министарство у сарадњи са Привредном комором Републике Српске, Унијом удружења послодаваца и Занатско-предузетничком комором Српске.

Тривићева је навела да су споразумима дефинисани минимални захтјеви у смислу кадрова, опреме, простора и других услова, у складу са наставним планом и програмом, које су послодавци обавезни да испуњавају приликом ангажовања ученика у практичној настави, заштита и безбједност ученика, као и њихове обавезе, али и родитеља и школа.

- Циљ овог пројекта је да се обухвати што већи број ученика на пракси код послодавца - нагласила је Тривићева.

Споразумом је дефинисано и да ће заинтересовани послодавци ученику исплаћивати накнаду/стипендију по сату проведеном на пракси која не може бити нижа од 40 одсто од цијене сата у наведеном занимању.

Она је додала да ће, према том споразуму, предузеће по завршетку школовања запослити ученике који су остваривали најбоље резулате у обављању практичне наставе, уколико вуду испуњени одговарајући услови.

- Донијели смо Правилник о начину образовања ученика код послодавца, детаљно смо прописали начин образовања ученика код послодавца, садржај уговора између школе, послодавца и ученика, односно родитеља ученика, као и друга питања од значаја за образовање ученика код послодавца - објаснила је Тривићева.

Једна од значајних активности Министарства просвјете и културе у вези са квалитетнијом уписном политиком у наредном периоду, према ријечима министра, биће усмјерена на повећање уписа ученика у занимања потребна тржишту рада.

- У контексту одрживог развоја Српске, потребно је и даље радити на унапређивању уписне политике кроз активности професионалне оријентације ученика и промоцију занимања потребних тржишту рада - сматра Тривићева.

Тривићева је навела да је овогодишња реализација плана уписа у средње школе показала већи интерес ученика за занимања у струци - Машинство и обрада метала, у којој је уписано 15,65 одсто ученика, као и за занимања у струци - Електротехника, гдје је уписано 14,10 одсто од укупног броја уписаних ученика.

Она то сматра добрим показатељом, те истиче да ће се унапређење наставе за образовање ученика трогодишњих стручних школа побољшати прерасподјелом фонда часова којим би се повећао број часова практичне наставе.

Тривићева је напоменула да је једна од активности у креирању уписне политике за ову школску годину протекла у активностима ревизије и стандардизације занимања, те повезаности свих друштвених партнера значајних у овом процесу, посебно представника послодаваца, Завода за запошљавање, локалне заједнице и других.