latinica  ћирилица
01/12/2019 |  10:06 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Приједор: Концерт фолклорног ансамбла "Вила" из Новог Сада

Фолклорни ансамбл "Вила" из Новог Сада одржао је концерт у Приједору.
Приједор: Фолклорни ансанбл "Вила" из Новог Сада - Фото: СРНА
Приједор: Фолклорни ансанбл "Вила" из Новог СадаФото: СРНА

Умјетнички руководилац "Виле" и један од најбољих кореографа данашњице у Србији Милорад Лонић рекао је синоћ у обраћању публици да први пут гостује у Крајини, иако се игром бави више од четири деценије и постиже врхунске резултате широм свијета.

Он је истакао да је рођен на Грмечу, у селу Велики Радић, те да није једини од Крајишника који у Србији воде врхунске ансамбле, али да најмање гостују "код својих".

- Ваљда нико није био кнез у свом селу, али надам се да ће то убудуће бити другачије - рекао је Лонић, те захвалио организаторима и домаћинима за позив и замјенику градоначелника Приједора Александру Миљушу за подршку.

Он је нагласио да су Удружење за очување традиције Приједор и Културно-умјетничко друштво "Козара" Чиркин Поље веома значајни у очувању невербалног културног насљеђа, прије сцега оног везаног за просторе Крајине.

- Позивам их да са дјецом буду гости у Новом Саду, а ја ћу се потрудити да будемо добри домаћини као што су они били нама, јер наша традиција подразумијева и тај сегмент његовања пријатељства и дружења - поручио је Лонић.

Дејан Карлица из Удружења за очување традиције Приједор рекао је да је публика уживала у експлозији љепоте, младости и енергије на сцени, а да је креатору наступа овај концерт донио посебан емоционални набој, јер је први пут гостовао у Приједору, а поријеклом је Крајишник с Грмеча.

Он је навео да је у организацији, поред Удружења за очување традиције Приједор, учествовао у КУД "Козара" Чиркин Поље којем је захвалио за сарадњу.

Концерту "Виле" у протекла два претходили су промоција Лонићеве књиге "Кореографија - традиционални плес на сцени" у издању Матице Српске, те семинар овог кореографа о теми "Паровне игре Срема, Барање, Бачке и Баната".