latinica  ћирилица
01/12/2019 |  11:09 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Тамна слика римске историје - изложба у Музеју Херцеговине

У галеријском простору Музеја Херцеговине отворена је изложба под називом "Једна слика тамне стране римске историје, Скупи - гробница са масовним сахрањивањем, архео - антрополошка и форензичко - антрополошка презентација".

Захваљујући сарадњи Музеја Херцеговине и Музеја града Скопља, први пут је представљена у Републици Српској.

Ријеч је о масовној гробници у којој је било сахрањено око двије стотине покојника, одраслих мушкараца, некадашњих храбрих војника, припадника непобједиве римске војне, од којих је већина насилно погубљена, најчешће одрубљивањем главе – декапитацијом. Изложбу чине фотографије, видео записи, скулптуре и цртежи.

Музеј Херцеговине се труди да у свом простору угости све најзначајније регионалне Музеје. Тако је почела сарадња, осим са Србијом, Хрватском и Словенијом, овом изложбом и са Сјеверном Републиком Македонијом.

Изложба и каталог су реализовани уз финансијску подршку Града Скопља, а у сарадњи са Археолошким музејом Ррепублике Сјеверне Македоније, Институтом за судску медицину, криминалистику и медицинску деонтологију - Скопље и Матичним музејом Херцеговине у Требињу.

Изложбу у Требињу посјетиоци могу да погледају до 15. децембра.