latinica  ћирилица
01/12/2019 |  12:27 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Завршени 36. Сусрети позоришта БиХ

У Брчком су завршени 36. Сусрети позоришта Босне и Херцеговине, на којем су своје театарско умијеће исказали чланови осам позоришта из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске.

Гран при Сусрета отишао је у Загреб, а у Сарајево најбоља награда позоришта у Босни и Херцеговини.

Према одлуци стручног жирија најбоља представа Сусрета је "Киклоп" Ранка Маринковића у извођењу Градског драмског казалишта "Гавела" из Загреба. Овој представи додијељен је и Гран при сусрета.

- Ово је била заиста успјешана седмица за Драмско позориште Гавела, и за мене као директора, поготово - истакао је Дражен Ференина, директор "Гавеле".

Игор Ђорђевић проглашен је за набољег глумца Сустера у представи "Козоцид" у продукцији Градског позоришта Подгорица.

Гран при Сусрета за најбољу женску улогу додијељен је Јовани Гавриловић за улогу Петрија градска, у представи "Петријин венац", Атељеа 212.

- Осјећам да иза ове награде стоји цујели наш ансамбл, не само ја, и уживала сам у јучерашњем дану у јучерашњем извођењу, уживала сам у данашњем дану, мислим да ова публика његује један топли, њежни однос према театру - каже Гавриловићева.

Осам награда у категорији награђених позоришта БиХ отишло је у "Камерни театар 55" Сарајево.

Између осталог, награда за најбољу режију припала је Кокану Младеновићу за представу "Сјећаш ли се Доли Бел", награда за најбољу женску улогу у истој представи додијељена је Татјани Шојић, а најбоља мушка награда, Емиру Хаџихафисбеговићу.

Најбоља представа Жирија публике у цјелини, је "Пијана ноћ 1918" Народног позоришта Тузла, док је награда за најбољу мушку улогу припала Давору Голубовићу за улогу Дине Зољ, у извођењу представе "Сјећаш ли се Доли Бел".

Најбоља женка улога жирија припала је Елми Лизде Курт за улогу Анице, у представи "Мајка или све лутке иду у рај".