latinica  ћирилица
01/12/2019 |  13:04 | Аутор: СРНА

Сутра снијег у Хрватској, у Лици до 30 центиметара

Хрватску ће сутра захватити велика промјена времена која ће донијети снијег, у Лици до чак 30 центиметара, најавили су хрватски метеоролози.
Снијег - Фото: РТРС
СнијегФото: РТРС

Метеоаларм је за дио Хрватске издао и наранџасто упозорење које указује на опасно вријеме.

Државни хидрометеоролошки завод саопштио је да ће киша у унутрашњости послије подне прећи у сусњежицу и снијег, посебно у вишим крајевима, потом у Међимурју и Загорју, а од средине дана и у другим копненим предјелима, па тако и у Загребу.

До уторка ујутро на планинама се очекује и стварање сњежног покривача од пет до 15 центиметара, а изнад 700 метара надморске висине могуће и више од 20 центиметара, посебно у Горском Котару, те на подручју Велебита и Капеле.

Тањи сњежни покривач могао би се формирати и у низинама, поготово у централној Хрватској.

Према Метеоаларму, у Лици се прво очекује обилна киша, а затим и сњежни покривач висине од 15 до 30 центиметара.

Упозорење је на снази и за шире карловачко подручје гдје се очекује обилна киша, а након тога снијег или сусњежица. Под наранчастим упозорењем и ријечко подручје и то због кише и јаког вјетра.

Престанак падавина очекује се у уторак, а послијеподне и слабљење вјетра. Сриједа ће већином бити сунчана, али ће јутро бити осјетно хладније, посебно на планинама.

Метеоролог Зоран Вакула навео је да ће ова промјена бити релативно нагла и јака, многима неугодна, али краткотрајна и пролазна, па ће децемабр, највјероватније, наставити с натпросјечно топлим временом.