latinica  ћирилица
01/12/2019 |  15:42 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Прибојчанин најбољи на "Хуко хуко купу"; Уловљене три младице

Младен Савовић из Прибоја побједник је "Хуко хуко купа", дводневног такмичења у лову младице, које је на горњем току Дрине организовало фочанско Спортско-риболовно друштво "Младица".
Младен Савовић из Прибоја побједник је "Хуко хуко купа" - Фото: СРНА
Младен Савовић из Прибоја побједник је "Хуко хуко купа"Фото: СРНА

Ово некада традиционално такмичење, које је обновљено прошле године након паузе од 12 година, привукло је 28 мајстора удице из БиХ, Србије и Црне Горе, а уловљене су три младице.

Побједничку, дугу 66 центиметара, Савовић је упецао на сунђерастог пеша првог дана такмичења у послије подневним часовима на локалитету Патковина око два километра низводно од Фоче.

Друго мјесто припало је домаћем младичару Милану Костовићу са уловом дугим 53 центиметра, а треће, такође, такмичару из Фоче Александру Радановићу, са мањим примјерком младице, која није ни мјерена.

Прибојчанин Младен Савовић прича да је његов улов вагао око три и по килограма и да му је то прва младица на Дрини.

Он је рекао да је до сада младицу уловио само на Лиму, али да му је ова на Дрини посебна без обзира што није много велика.

- Младицу је веома тешко преварити, важни су начин на који ћете бацати одређене варалице, на ком мјесту... остало је све ствар стрпљења и броја забачаја на било којој води. Што већи број забачаја, већа је вјероватниооћа да ће младица загристи - рекао је Савовић.

Познати фочански младичар Милан Костовић "дринску краљицу" је уловио на цофа, другог дана такмичења у јутарњим часовима, у мјесту Паунци око шест километара низоводно од Фоче.

- Узела је близу обале, борба је кратко трајала. Младичарим од малена и отац и стриц су младичари, тако да је то код нас традиција, а мој највећи трофеј је младица од 120 центиметара, између 15 и 18 килограма, коју сам уловио испод Болнице - прича Костовић.

Он додаје да младице има у Дрини, али признаје да се Фочаци не могу, као што је то било некада, похвалити великим бројем примјерака ове племените врсте рибе, која је на врху ланца исхране, због чега и носи епитет "дринске краљице".

Он је истако да немају бијеле рибе коју младица једе, а због чега и она нестаје.

- Дрина је много хладна од воде из акумулације ХЕ `Мратиње` на Пиви, која се испушта са дубине испод 150 метара, чија је температура око два, три степена, што младица и пастрмка могу да трпе, али друге рибе не могу. Водостај се стално мијења, вода се диже и спушта, што ремети станиште рибама, па оне бјеже ка вишеградском језеру гдје им је топлије - упозорава Костовић.

Он је апеловао да се додатно унаприједи рад рибочуварске службе да би се у најчистијем и најатрактивнијием дијелу тока Дрине заштитила популације младице и других врста рибе.

Предједник Спортско-риболовног друштва "Младица" Милан Рудинац задовољан је одзивом риболоваца и њиховим учинком.

- Без обзира што нас вода није најбоље послужила сви такмичари су презадовољни са ова два дана на ријеци, а посебно ми је драго што је поново прво мјесто освојио гост са стране, који није из нашег матичног удружења - рекао је Костовић.

Он је додао да ће се домаћини потрудити да "Хуко хуко куп" из године у годину буде све масовнији.

Такмичење названо по латинском имену за младицу и ове године је одржано на почетних тридесетак километара тока ријеке Дрине, од ушћа Пиве у Тару до границе са Федерацијом БиХ.