latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Жртве српског народа заслужују највиши пијетет

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је Војска Србије једна од најважнијих националних институција, чувар националних вриједности и националног сјећања
Александар Вулин (Фото: Министарство одбране Србије) -
Александар Вулин (Фото: Министарство одбране Србије)

- Управо зато, тек 100 година касније, Војска Србије је смогла снаге да бар дио наших страшних и огромних жртава из Првог свјетског рата попише и на тај начин направи и подигне највећи споменик свим нашим погинулим и свим нашим пострадалим - истакао је Вулин након свечане промоције пројекта "Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом свјетском рату архивске грађе Војног архива" у Дому Војске Србије.

Према његовим ријечима, 100 година је изгледало као да су незахвални, као да су заборавили, као да су због политике, због туђих идеологија, због туђе вриједности, заборавили оне који су их створили, који су их одбранили.

- Хоћу да захвалим врховном команданту Војске Србије зато што је 2013. године, као министар одбране, покренуо ову иницијативу и што нам је омогућио, да се, ево сада коначно, на овај начин одужимо свим нашим славним и побијеним прецима. Народ који се усуди да заборави милион својих жртава, народ који не учини напор да попише све оне који су побијени, није народ који може да се нада памћењу и није народ који може да се нада да ће га једног дана његови потомци помињати по добром, помињати по оном великом и вредном што сте у свом животу учинили - нагласио је Вулин.

Данас, како је истакао министар одбране Србије, бар симболично су се одужили побијеним, данас су рекли да никада неће дозволити ревизију историје.

- Данас смо рекли да српски народ памти, да је поносан и да хоће да каже једну велику и важну ствар 100 година након Првог свјетског рата - нису све жртве исте. Не могу бити исте жртве оних који су убијали на Мачковом камену и оних који су Мачков камен бранили, не могу бити жртве исте оних који су у препуним шабачким и црквама у Мачви и Подрињу палили жене и дјецу и они који су спаљивани - казао је Вулин.

Ми смо данас рекли, навео је он, да се зна ко је жртва, а ко је агресор и да 100 година касније, једноставно, није прошло довољно времена да бисмо заборавили ко је рат започео, ко је рат водио, да претекне и да се одбрани.

- Нису сви исти, нису све жртве исте, а жртве српског народа заслужују највиши пијетет. Ако ми Срби не будемо памтили, ко ће онда памтити? - закључио је Вулин.