latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:44 ⇒ 02/12/2019 | 09:11 | Аутор: РТРС

Пореска управа открила како велики маркети заобилазе уплате прихода

Нови систем фискализације у Републици Српској може се очекивати наредне године.

Нови систем фискализације може се очекивати наредне године.

Ово је прошле седмице на сједници Народне скупштине Републике Српске најавила министарка финансија Зора Видовић због, како је навела, неефикасности постојећег система.

Нова рјешења подразумијеваће увођење нових фискалних каса и софтвера који ће бити заштићен и у који нико неће моћи да нелегално убацује друге системе.

Нови фискални систем, нова борба против сиве економије, најавила је министарка финансија Српске.

Видовићева каже да је садашњи систем, који је уведен прије више од деценију, у почетку био одличан, али да су појединци временом пронашли начин за избјегавање плаћања пореза.

- Ради се на томе. Проблем је што је Пореска управа открила да касе у великим маркетима имају два софтвера. Један који на крају дана упућује дио прихода пПреској управи а дио не упућује - прецизирала је Видовићева.

Ресорна министарка објаснила је разлику наплате новог фискалног система у односу на садашњи.

- За сваки рачун који добијете у маркету или било гдје друго, прије него што га ви добијете мора Пореска управа да добије тај приход на свом рачуну. На том рачуну стоји да је Пореска управа тај приход добила на свој софтвер па тек онда је то добио купац - појаснила је министарка.

Да је нови фискални систем потребан Српској указују и економисти. Увјерени су да ће предложени модел ефикасније дјеловати на сузбијању сиве економије.

- Сигурно је де на терену се дешавају ситуације да имамо лажне фискалне касе и онда изгледа привидно да се издају рачуни. Међутим ти рачуни се не региструју у Пореској. Овај систем је замишљен тако да, чим се један рачун изда, он аутоматски одлази у Пореску - каже економиста Предраг Дудуковић.

Годинама уназад на неопходност борбе против сиве економије указивали су у Привредној комори Српске.

Подржавају, кажу, сваки модел који ће позитивно утицати на привреду Српске.

- Оно што јесте проблем и на шта стално указујемо је то да она привредна друштва у Српској која послују а која на неки начин избјегавају све оно што је предвиђено законом, у односу на оне који испуњавају све своје обавезе, представљају нелојалну конкуренцију и то је за Привредну комору неприхватљиво - нагласио је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Финансијски трошкови увођења новог фискалног система, навела је ресорна министарка, ићи ће на терет буџета Републике Српске.