latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:47 ⇒ 02/12/2019 | 09:11 | Аутор: РТРС

Шта доноси нови закон о високом образовању?

Пред посланицима Парламента Српске наредне седмице би се требали наћи нацрти закона о високом образовању и обезбјеђивању квалитета високог образовања.

Ова законска рјешења требало би да створе правну претпоставку за цјелокупну реформу високог образовања.

Студенти и већи дио академске заједнице поздрављају одлуке о увођењу бесплатног школовања на првом и другом циклусу студија и покривању свих трошкова студентима на суфинансирању.

Нацртима закона предвићене су бројне промјене - у Савјету за развој образовања први пут биће представници привреде.

Оснива се Институт за мултидисциплинарне студије, Агенција за акредитацију прераста у Агенцију за високо образовање, повећавају се услови за оснивање факултета и уводи могућност организовања студијских програма на страном језику.

Механизми контроле биће оштрији, а министар и просвјетна инспекција моћи ће издавати забрану рада високошколским установама код којих се утврде неправилности у раду.

- Уводимо први пут Институт кратких струковних студија, као дијела студија првог циклуса од 60 -120 ЕЦСТ бодова, и то је управо намијењено оним студентима који желе што прије изаћи на тржиште рада с могућношћу да наставе своје студије првог циклуса - појаснио је Срђан Рајчевић, министар за научно - технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Новоизабрани ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић поздравља новитете.

Корак напријед је, каже, подизање услова за изборе у звања. Кључни проблем оба јавна универзитета види у интернационализацији.

Истиче, с ректором Бањалучког универзитета предложиће да законом буде дефинисано да јавни универзитети постану институције од посебног значаја.

- Мислим да би то било јако добро због нелојалне конкуренције приватних Универзитета у Републици Српској. То би два јавна универзитета довело у повољнији положај - истакао је Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Студенте посебно радује увођење бесплатног школовања за први и други циклус студија, за све оне који редовно чисте године.

Први пут трошкова су ослобођени и студенти на суфинансирању. Кажу, најважнија је добра организација и услови школовања.

Сара Бегић, студенткиња фармације у Бањалуци, наводи да је то одлична идеја.

 - Ја нисам на буџету, на суфинансирању сам и то је ок цијена, али има студената који би хтијели да студирају али не могу себи приуштити то суфинансирање - додаје Сара.

Ресорни министар каже да има одличну сарадњу са студентским представницима. Подржава њихов захтјев за снажније ангажовање у процес одлучивања, истичући да ће се још разговарати о овом питању.

- Сигурно ће се ићи у правцу давања већих овлаштења студентским представницима приликом одлучивања на јавним универзитетима - каже Рајчевић.

Рајчевић је оцијенио да је ријеч о добрим законским рјешењима која су усаглашена са праксом у региону, као и најбољим европским стандардима.