latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:53 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Звиздић поново својим изјавама потире идентитет српског народа

Водећи бошњачки политичари у БиХ не одустају од искривљивања историјских чињеница и политике наметања тзв. босанског идентитета науштрб Срба али и Хрвата.

У радикалним иступима предњачи одлазећи предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић који је прије пар дана у Мостару изјавио да у БиХ живе Босанци и Херцеговци.

Историчар из Бањалуке, Предраг Лозо, објашњава да БиХ није национална држава већ друштво три различита народа и истиче да не постоји никакав историјски основ за постојање народа који би се звао Босанци и Херцеговци.

Није први пут Денису Звиздићу да својим изјавама потире идентитет српског народа. На Божић честитао је празник "босанским православцима" а на Дан државности заговарао је јачање националне свијести Босанаца и Херцеговац.

- Ниједна држава не може постојати без свог народа као шти ни народ не може да постоји без државе. Држава је БиХ а њен народ су Босанци и Херцеговци, дакле грађануи као носиоци политичког суверенитета а они припадају Бошњацима, босанским Србима, босанским Хрватима и осталим - рекао је Звиздић.

Звиздићева маштарија не разликује се много од покушаја Бењамина Калаја од прије 100 годину да уведе "босанску" нацију.

Како тада, ни сада са или без страних намјесника неће успјети претапање Срба у тзв. босанску нацију.

- Да би постојала национална држава, како је види Звиздић, било би потребнно да постоји јединствено друштво. Ми у БиХ имамо три одвојена друштва у том социолошком смислу а поготово у том историјско - идентитестком смислу - наводи Предраг Лозо, историчар, Републички центар за истраживање рата и тражење несталих Републике Српске.

Још једна теза коју вјешто "потурају" из Сарајева а која би у коначном ваљда водила одвајању Срба с лијеве стране Дрине од матице у Србији јесте упорно инсистирање на називу босански Срби.

- Као што не постоје у Србији српски Бошњаци већ се у Рашкој области зову именом Бошњаци, тако не постоје босански Срби и босански Хрвати већ само Срби и Хрвати који су такође домицилни народ на простору БиХ - појашњава Лозо.

- Господин Звиздић је направио један нонсенс. Прешао је на теорију да само постоје босански, а шта је са херцеговачким Србима рецимо. Значи по њему постоје само босански Срби и босански Хрвати и босански Бошњаци. Мислим да ће и гласове странке коју представља а коју углавном подржавају Бошњаци, изгубити, уколико буде инстирао на тако неусклађеним изјавама - каже Милан Ситарски са Института за друштвено - политичка истраживања Мостар.

Звиздићеве изјаве о "босанском" идентитету прије ће збунити саме Бошњаке - кажу наши саговорници.

Подсјећају да су пред посљедњи попис становништва, Звиздећеви сународници добијали упутства како да се попишу као Бошњаци или Босанци. Србима такве инструкције нису потребне јер знају ко су и шта су.