latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:57 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

"Тијанин закон" ступио на снагу

У Србији су данас на снагу ступиле измјене Кривичног закона, којим је за убице дјеце предвиђена казна доживотног затвора.

Иницијатор ових измјена био је Игор Јурић, отац брутално убијене 15-годишње Тијане Јурић и оснивач Фондације са њеним именом.

Ицијатива за доношење Тијаниног закона, како га јавност у Србији прозвала, покренута је прије три године.

Тијана Јурић отета је и убијена 2014. године у близини села Бајмок. Брзом акцијом полиције, убица је ухапшен. Од тада креће борба Тијаног оца Игора да путем фондације која носи њено име, утиче на државу да направи велике промјене у Кривичном закону за овакве и сличне злочине.

- Знам како је бити отац једне девојчице пред којом је свијетла будућност и како је бити отац исте те дјевојчице која је убијена на најмонструознији начин. Свјестан сам да ће ова казна доживотног затвора бити велика одговорност за судије, јер данас додијелити такву казну уопште није лако - каже Игор Јурић.

Идеја да се у српско кривично законодавство уведе казна доживотног затвора за све који убију дијете, малољетника, али и трудну жену, коначно је ступила на снагу.

- Измјене кривичног законика ће олакшати примјену и помоћи у помоћи за безбједнију Србију. Омогућиће да сви они монструми који убију дете, добију доживотну робију. Желимо да их спријечимо да буду у прилици да понове било какву сличну врсту злочина - нагласио је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије.

Да ли је пооштравање казнене реакције друштва прави потез, показаће вријеме, али чињеница је да ова одлука значи и тектонско помјерање у кривичном законику.

- Оно што је посебно интересантно јесте то да се за кривична дјела, поред казне доживотног закона, губи и могућност условног отпуста. То су јако оштре промјене, које ће систематски пореметити закон - истиче Горан Илић, професор Правног факултета и бивши судија.

Ову врсту казне, чије извршење не може да застари, судови ће моћи да изричу само починиоцима најбруталнијих кривичних дјела, која буду извршена почев од 1. децембра, али не и млађима од 21 године.