latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:59 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Љубиње: Ко има већину у локалном парламенту?

Од претходних локалних избора, скупштинска већина у Љубињу мијењала се неколико пута.

Четири одборника мијењали су страначке дресове, а начелник и његов замјеник, изабрани као ДНС-ов кадар, искључени су из те странке почетком прошле године.

Послије три мјесеца паузе, заказана је сједница локалног парламента.

Датум је девети децембар, али није познато који блок ће имати осам гласова. Однос снага је седам : један, јер је један одборник, у августу, иступио из клуба ДНС-а. На децембарској сједници требало би да се расправља о ребалансу буџета за ову и нацрту буџета за наредну годину.

- Прије свега зависи од воље одборнице Поповић, која је у нашем клубу већ три године - каже ДНС-ов Славиша Јањић, предсједник Скупштине општине.

- Три мјесеца скупштина није засједала. Овај један одборник је иступио из ДНС-а, какво ће бити његово расположење, не знам - истиче начелник Дарко Крунић.

Одборница Рада Поповић била је недоступна на телефонске позиве претходних дана. Сједница је заказана на иницијативу начелника.

- Нико од нас не зна на какву ћемо ситуацију наићи: Рекао сам да буду конструктивни - додаје Крунић.

Дијељење и лични интереси, тврди Крунић, разлог је због чега је група одборника мијењала страначке дресове.

За сада се не зна ко је власт а ко опозиција. Крунићу су, за сада, наклоњенији седам одборника СДС-а и социјалиста. Тврде да нису спремни на политичку трговину.

- Није било расправе о нацрту буџета за идућу годину, о планирању ништа, то није прошло кроз скупштинску процедуру - наводи СДС-ов Стево Драпић.

Скупштинске турбуленције, тврде љубињски парламентарци, очекују се у наредној, изборној години. Важне одлуке и до сада су доношене са закашњењем.

- По мом мишљењу, кривац је Изборни закон, мандати су лични, политичари дођу са листе политичке партије, иза тога постају независни кандидати - прича Јањић.

С обзиром на то да је недавни земљотрес продрмао скупштински колегијум, у Љубињу, у шали, кажу да би одлучивање на наредној сједници требало да буде успјешно.

Очекују их и одлуке о важним локалним пројектима.