latinica  ћирилица
01/12/2019 |  19:01 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Костајница годинама суочена са проблемом саобраћајних гужви

Због граничног прелаза који се налази у центру Костајнице, ова општина годинама је суочена са проблемом саобраћајних гужви.

Рјешење би била изградња обилазнице. Иако је њена изградња почела прије неколико година, због неријешеног питања границе између БиХ и Хрватске, али и обарања донесеног регулационог плана пред Уставним судом од стране дијела становништва, она је обустављена.

Неизвјесно је да ли ће, и када, овај пројекат од великог значаја за општину бити до краја реализован.

Гранични прелаз између БиХ и Хрватске у овој општини дневно пређе око хиљаду аутомобила. Најтеже је у данима викенда, када су чекања најдужа.

Милан Мирковић из Хрватске Костајнице каже да се чекапо два сата у просјеку.

Управа зато, поготово у вријеме празника и годишњих одмора, саобраћај у граду буде готово паралисан.

- Сваки пут буде гужва, колоне аута предуге, људи не могу пролазити, не могу се кретати - истиче Лазо Ковачевић из Костајнице.

Рјешење проблема је у изградњи обилазнице. Реализација овог пројекта је почела, међутим, никад није завршена.

Један од главних разлога што обилазница око Костајнице није завршена, је неријешено питање линије разграничења између Хрватске и БиХ.

Ријеч је о апсурду, јер граница на том дијелу, са средине ријеке Уне прелази на територију Костајнице, и готово до самог града је припаја Хрватској, па би према садашњем стању, наставак изградње обилазнице представљао директно угрожавање хрватског простора.

- Кад се то питање границе ријеши, односно, кад граница буде пролазила матицом ријеке Уне, онда можемо приступити изградњи обилазнице - појаснио је Драго Бундало, начелник општине Костајница.

С друге стране, из правца Козарске Дубице, реализацију пројекта стопирао је дио становништва, који је пред Уставним судом Републике Српске тражио укидање донесеног Регулационог плана за ову намјену, што је према Бундаловим ријечима - несхватљиво.

- То су потписали људи који су угрожени од поплава. Та обилазница би управо била обалоотврда и штитила би улицу Ранка Шипке од поплава, када је Уна у питању - додаје Бундало.

Управо због тога, већина становништва Костајнице, сматра да је завршетак изградње обилазнице итекако потребан.

Упркос жељи становништва и руководства Костајнице да се пројекат заврши, изградња обилазнице је на чекању.

У овој општини надају се да ће проблеми, због којих је све стопирано, што прије бити ријешени.