latinica  ћирилица
02/12/2019 |  07:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрајк просвјетара се наставља, Пленковић не иде у Мадрид

У Хрватској се данас наставља штрајк у школама пошто ни синоћ, послије маратонских преговора, није постигнут договор представника образовних синдиката и хрватске владе.
Штрајк просветара у Хрватској (Фото:.jutarnji.hr) -
Штрајк просветара у Хрватској (Фото:.jutarnji.hr)

Предсједник Независног синдиката запослених у средњим школама Бранимир Михалинец изјавио је да ће преговори данас бити настављени.

Убрзо је потом саопштено да је, због наставка преговора, хрватски премијер Андреј Пленковић отказао учешће конференцији о климатским промјенама УН у Мадриду, пренијела је Хина.

Михалинец није у изјави новинарима изнео детаље преговора који су трајали шест и по сати, већ је само кратко рекао да је закључено да је “потребно још мало времена за разговор“ и да се “данас очекује завршетак (преговора)“.

Он је потврдио да се штрајк у школама, који траје већ 35 дана, наставља.

И у петак је тросатни састанак Пленковића са представницима синдиката у образовању прекинут без договора.

Тада је објављено да је 90 посто просвјетних радника на синдикалном референдуму одбило Владину понуду о повећању плата у идућој години , уз раст основице за 6,12 одсто свима у јавним службама.

Пленковић сматра да се с просвјетним синдикатима све могло рјешавати и без штрајка, као и да је Влада не само за компромис него да је и дала пакет за дугорочно рјешење.