latinica  ћирилица
02/12/2019 |  08:35 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Не долази у обзир прича о укидању Полиције Српске

Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО и нема никакве везе са статусом и улогом Полиције Републике Српске, без обзира што би неки вољели да у ту причу упакују и реформу полиције, рекао је у интервјуу за Глас Српске министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

МУП Српске, додао је, не пристаје на то, нити би учествовао у таквој причи.

- Не долази у обзир никаква прича о укидању Полиције Републике Српске. Рад МУП-а и Полиције Републике Српске дефинисан је Уставом и законом - истакао је Лукач.

Када је ријеч о сарадњи полиције Српске и безбједносних институција на нивоу БиХ, Лукач је рекао да је та сарадња на задовољавајућем нивоу, али да увијек може бити боља уз већу дозу повјерења и одлучности за сарадњу на тежим кривичним дјелима.

-У сегменту сарадње издвојио бих брзину размјене информација о безбједносним догађајима. Примјер за то је када се у БиХ депортују лица управо осуђена за тероризам, а за које ми као полиција која је дужна да осигура безбједност у Републици Српској, сазнајемо, посредно, након што лица стигну у БиХ. Након што се формира Савјет министара и именују нови директори Агенције за истрагу и заштиту и Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, надамо се ће управо размјена информација бити боља - истакао је он.

Говорећи о мигрансткој кризи у БиХ, Лукач је рекао да су на овом питању институције на нивоу БиХ потпуно заказале институције БиХ, подсјећајући да су управо питања азила, странаца, миграција и виза надлежности које су пренесене на ниво БиХ још 2003. године.

- Сав терет мигрантске кризе је пао, прије свега на Унско-сански кантон, а свједоци смо да су се обистиниле наше слутње да ће БиХ постати можда једина "балканска рута" за пролазак миграната. У тренутку кад неке земље дижу жичане ограде, а друге државе враћају мигранте у БиХ, свима постаје јасно да неко од нас у овој земљи жели да направи посљедњу тачку за мигранте. Зато је лицемјерно од ЕУ која обилази кампове око Бихаћа, забринута за људска права миграната, на која имају право, а с друге стране чине све да они ни на који начин не кроче на тло ЕУ - навео је он.

Лукач је нагласио да грађани Српске и ФБиХ трпе посљедице те кризе.

- Брине нас, а требало би и остале агенције, то што смо имали више случајева "скривених идентитета" миграната које је тешко утврдити. Они су велика опасност ако се задрже у БиХ и неопходан је озбиљан приступ свих институција у рјешавању мигрантске кризе у земљи - сматра министар унутрашњих послова Републике Српске.

Он је нагласио да Српска нема могућности за формирање прихватних центара на свом подручју, те да то не желе ни локалне заједнице у ФБиХ, с обзиром на погоршање безбједносне ситуације на подручју Бихаћа гдје су центри.

- Очигледно је да мигранти немају намјеру да остају у БиХ, јер желе у ЕУ. Позивам земље чланице ЕУ да буду хумани и отворе границе. ЕУ за разлику од Републике Српске и БиХ има могућности да успостави центре и прихвати мигранте на својој територији - поручује Лукач.

Коментаришући изјаву француског предсједника Емануела Макрона који је недавно рекао да је БиХ темпирана бомба, Лукач је истакао да Република Српска на то годинама упозорава.

- Неколико европских лидера је већ упозоравало на опасност радикалног ислама који може доћи са територије БиХ. Нажалост, такве изјаве у ФБиХ су дочекане "на нож", уз осуде, а свјесни смо да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста не доносе ништа добро. Тамо су отишли из радикалних вјерских увјерења и враћају се у БиХ да шире ту идеологију. С обзиром на смијешне казне које су добили, када изађу из затвора, за кратко вријеме окупљају око себе нове младе људе и шире своју идеологију. Зато је битна борба против тероризма и сарадња агенција за спровођење закона, не само у БиХ, већ и на међународном нивоу - поручује министар унутрашњих послова Српске.

ГЛАС: Који су највећи безбједносни изазови за РС и шта је иза настојања да се на границу са Србијом и Црном Гором као испомоћ Граничној полицији ангажују припадници полиција из ФБиХ ?

Лукач је подсјетио да је МУП Српске послао у испомоћ Граничној полицији БиХ више од 100 припадника на пословима спречавања нелегалног улазака миграната, те да ангажовање припадника полиције из ФБиХ на територији Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и законом.

- Полиција Српске може на захтјев Граничне полиције БиХ да упути и додатне снаге. Без сагласности, друге полицијске агенције не могу спроводити мјере, за које је на територији искључиво надлежан МУП Српске и нећемо дати сагласност. Међу изазовима су и борба против организованог криминала, шверца оружја, трговине наркотицима, што су и приоритети у раду и по којима из године у годину имамо све боље резултате - навео је он.

Када је ријеч о опремљености и обучености полиције Српске, Лукач је истакао да МУП, уз подршку Владе и предсједнице Републике, набавком опреме, возила те специјалне опреме коју користи Специјална антитерористичка јединица и Жандармерија, стално јача капацитете, а у циљу што ефикаснијег рада службеника, одржавања повољног стања безбједности, одговора на потенцијалне безбједносне изазове и пружања помоћи у ситуацијама елементарне непогоде.

- Бројни пројекти су урађени, само у посљедњих пет година смо на Полицијској академији одшколовали око 1.000 полицајаца. Они дају нову снагу МУП-у, а одређена средства су уложена у формирање Центра за обуку у Залужанима - рекао је Лукач.