latinica  ћирилица
02/12/2019 |  09:00 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Фонд: Одлука о лијечењу мале Иване до краја седмице

У Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Републике Српске у петак је стигла потврда да ће клиника у Паризу примити на лијечење тешко болесну трогодишњу дјевојчицу Ивану Бјелогрлић из Источног Сарајева, потврдила је директорка Фонда Јасминка Вучковић.
Ивана Бјелогрлић - Фото: РТРС
Ивана БјелогрлићФото: РТРС

Вучковићева је за Еуроблиц рекла да су родитељи дјевојчице доставили предрачун, којим се потврђује да ће лијечење коштати 295.249 евра.

О Иванином даљем лијечењу сутра ће се изјаснити стручна комисија, а коначну одлуку ће, како је и прописано, донијети Управни одбор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Републике Српске.

Вучковићева је рекла да је упозната с током Иваниног лијчења, да се дјевојчица већ годину дана лијечи у Универзитетско-клиничком центру Републике Српске и да с мајком борави у Родитељској кући у Бањалуци.

Она каже да је разговарала са Иванином мајком и објаснила јој каква је процедура.

- Објаснила сам јој да треба да поднесе захтјев и достави документацију и да ћемо потом одлучити у најкраћем могућем року. У петак је документација комплетирана, те је омогућено да се о Иванином даљем лијечењу одлучује у складу са прописима по којима ради Фонд солидарности - појаснила је Вучковићева.

Додала је да она ни у једном, па ни у овом случају, не може унапријед рећи каква ће бити одлука.

- Никоме ко достави захтјев не могу унапријед рећи "то ће бити ријешено". Одлуку не доносим ја, комплетну медицинску документацију анализира стручна комисија и даје приједлог за даље лијечење, а након тога Управни одбор на основу комплетне документације доноси одлуку. Надам се да ће, ако све буде текло по плану, УО одлуку донијети до краја ове седмице - истакла је Вучковићева.

Подсјећамо, трогодишњој Ивани Бјелогрилић у септембру прошле године дијагностификован је карцином бубрега, након чега су у здравственим установама у Бањалуци и Београду услиједиле операција, те хемотерапија зрачењем, али су најновији прегледи показали да се болест проширила и захтијева даље лијечење.