X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
02/12/2019 |  09:40 ⇒ 12:33 | Извор: СРНА

Инцко: Именовање Тегелтије добродошао помак

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да је именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара добродошао помак и корак на који је БиХ чекала 13 мјесеци.
Валентин Инцко (Фото: Youtube/OHR) -
Валентин Инцко (Фото: Youtube/OHR)

- Сада је деблокиран процес формирања власти. Политичари могу почети да раде свој прави посао и фокусирају се на реформе како би побољшали живот грађана и повели земљу напријед - истакао је Инцко.

Говорећи о Програму реформи БиХ који је усвојило Предсједништво БиХ, Инцко је нагласио да БиХ треба да спроводи циљеве спољне политике које је сама донијела, те чини све што је у складу с тим и с њеним законским обавезама.

- Курс за БиХ јасно је утврђен Законом о одбрани, Стратегијом спољних послова и одлуком Предсједништва БиХ - изјавио је Инцко за Независне новине.

Одговарајући на питање да ли ће он бити посљедњи високи представник, Инцко је рекао да је добро познато шта је потребно учинити да би ОХР био затворен.

- То знају и ваши политичари. Уколико БиХ жели да се мање ослања на међународну супервизију, сви циљеви и услови морају брзо бити испуњени. Програм пет плус два за затварање ОХР-а морају спровести политичари, а не ОХР. Тада ће особа која буде обављала функцију високог представника бити посљедњи високи представник - додао је Инцко.

Он је рекао да у извјештајима Савјету безбједности УН презентује чињенично стање, наводећи да је његова обавеза да наглашава активности и одлуке које нису у складу с Дејтонским мировним споразумом.