latinica  ћирилица
02/12/2019 |  10:21 | Аутор: РТРС

Чак 500 Непалаца ради на хрватским градилиштима

Због све већег недостатка радне снаге, домаћи, али и страни, послодавци у Хрватској све чешће посежу за страним радницима.
Радници из Непала обнављају трговачки центар у Задру (фото:zadarskilist) -
Радници из Непала обнављају трговачки центар у Задру (фото:zadarskilist)

Према посљедњим подацима из јуна ове године, у Хрватској недостаје око 300.000 радника. Ако се тренд старења, али и исељавања становништва настави, до 2050. године могло би недостајати и милион радника.

Осим у туризму, недостаци су видљиви и у грађевинарству, зато више не чуди чињеница да на хрватским градилиштима, те ресторанима и хотелима видимо стране раднике, поготово оне са далеког и средњег истока. Наиме, у Хрватској тренутно само у грађевинском сектору ради чак 24.115 страних радника, од чега њих 500 долази из Непала, наводи Задарски лист.

Управо група непалских радника сада ради на реконструкцији трговачког центра у Задру.

– На цијелом градилишту ради 80-ак радника, међу којима је и тридесетак страних, а са подизвођачима укупно 50 радника. Обновили смо доста тога на грађевини, између осталог и расвјету, и у томе нам помажу радници из Непала – објаснио је Стипе Толић, шеф градилишта.

Један од радника је и Утам Прасад, који је до сада радио у многим земљама Арапског полуострва, али и Либији, а сада први пут ради у Европи.

– Већ смо шест мјесеци у Хрватској. Најбоље је радити у Европи, упркос чињеници да је овдје све другачије него кући. Задовољни смо платом, а кад би нас питали гдје смо задовољнији, рекли бисмо да Непал волимо 100 одсто, а Задар 99 – кроз шалу је рекао Прасад.

Разлог све већем доласку непалских радника у Хрватску управо су бољи радни услови. Наиме, они на примјер у Дубаију и Катару раде 13 до 14 часова дневно за мјесечну плату од 1.500 до 2.000 куна (200 до 270 евра), а уз то имају тек један слободан дан у читавом мјесецу. Осим тога, истичу како су плате у туризму нешто боље, али у грађевини су испод минималца.

Извор: SEEbiz