latinica  ћирилица
02/12/2019 |  10:56 ⇒ 11:00 | Аутор: sputniknews.com

Хрватска пристала на ултиматум САД и НАТО

Након што је Хрватска крајем октобра у Бриселу, као и неке друге чланице НАТО, добила готово ултиматум од САД и НАТО да за шест недјеља састави конкретан план како да дође до издвајања од два одсто БДП-а за одбрану, хрватски министар одбране Дамир Крстичевић рекао је да је такав план направљен.
Дамир Крстичевић - Фото: СРНА
Дамир КрстичевићФото: СРНА

- Хрватска ће бити у "зеленом" - рекао је Крстичевић за Вечерњи лист.

Како се наводи, на самит НАТО, који се одржава 3. и 4. децембра у Лондону, путују и Крстичевић и премијер Хрватске Андреј Пленковић. Том приликом ће преузети јавну обавезу да ће Хрватска тих два одсто издвајања достићи за пет година, односно 2024., када ће земља за одбрану трошити 9,4 милијарди куна годишње.

Хрватска сада издваја око 1,68 одсто БДП-а на одбрану, а у то су урачунате и војне пензије ветерана.

Лист наводи да Хрватска мање троши на опремање и модернизацију, односно набавку нових оружаних система и модернизацију постојећих и додаје да је Хрватска најгора међу 28 чланица НАТО и налази се на посљедњем месту по трошењу за опремање и модернизацију, пренио је Тањуг.

У Европи највише троши Велика Британија - 61 милијарду долара, Њемачка око 55, Француска око 51, Италија 25, Канада 22,5, Турска и Шпанија по 13 милијарди и Пољска 12 милијарди долара.