latinica  ћирилица
02/12/2019 |  12:59 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Вулин: За Србију КФОР најодговорнији за одржавање мира на Космету

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је на састанку са норвешким министром одбране Франком Баке-Јенсеном да је за Србију апсолутно неприхватљива трансформација Косовских снага безбједности у такозвану војску Косова јер то представља грубо кршење Резолуције 1244 УН.
Александар Вулин (Фото: Министарство одбране Србије) -
Александар Вулин (Фото: Министарство одбране Србије)

Он је нагласио да је за Србију КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбједности на територији Косова и Метохије.

- Једностране одлуке приштинских власти компликују осјетљиву безбједносну ситуацију на Косову и Метохији и у региону - рекао је Вулин.

Министри одбране Србије и Норвешке сагласили су се да је дугогодишња сарадња у области одбране двије земље веома развијена и да има простора за њено унапређење, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Вулин је истакао да је Норвешка за Србију једна од најзначајнијих земаља у експертској и финансијској подршци у области војне медицине, реформе војног образовања и планирања одбране.

Он је захвалио Баке-Јенсену на донацијама за допремање српске лаке пољске болнице, развој Центра АБХО у Крушевцу, Регионалне иницијативе за напредно дистрибутивно учење, као и на досадашњој финансијској помоћи у спровођењу актуелног пројекта Повјереничког фонда НАТО.