latinica  ћирилица
02/12/2019 |  13:20 | Аутор: СРНА

Брисел дао Црној Гори још 3,9 милиона евра за чување границе

ЕУ је програмом Секторске буџетске подршке одобрила додатних 3,9 милиона евра Министарству унутрашњих послова Црне Горе с циљем даљег развоја ефикасног система контроле и управљања границом.
Мигранти у Зеленици (фото: rtcg.me) -
Мигранти у Зеленици (фото: rtcg.me)

Из црногораког МУП-а је саопштено да је тај ресор снажно посвећен даљем јачању безбједности на граници, као и борби против прекограничног криминала и илегалних миграција, а све с циљем повећања безбједности државе и грађана.

У саопштењу се наводи да је планирана изградња и реконструкција граничних прелаза Шћепан Поље и Враћеновићи /према Републици Српској, односно БиХ/, Ранче /према Србији/, као и изградња објекта за детаљну контролу возила на граничном прелазу Кула /према Србији, у дијелу са Косовом и Метохијом/ и објекта за потребе Граничне полиције у Пљевљима.

Из МУП-а Црне Горе су истакли да је предвиђена и набавка система за надзор зелене границе, опреме за прву и другу линију провјере на граничним прелазима, као и набавка беспилотне летјелице и моторних возила, док се на аеродрому Подгорица планира инсталација "И-гејт" система.

- У претходном периоду, уз подршку Владе и ЕУ, значајно су унапријеђени материјално-технички капацитети Граничне полиције, као и полицијска сарадња у области спречавања прекограничног организованог криминала - додаје се у саопштењу.