latinica  ћирилица
02/12/2019 |  15:04 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Недимовић и Пашалић о укидању вакцинације против свињске куге

Министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и Србије Бранислав Недимовић данас су у Београду разговарали о укидању вакцинације против класичне свињске куге.
Борис Пашалић са Браниславом Недимовићем - Фото: СРНА
Борис Пашалић са Браниславом НедимовићемФото: СРНА

- Данас смо се договорили, а и раније смо имали договор, да и Република Српска и БиХ прате Србију у том погледу, пошто ће Србија 15. децембра прекинути вакцинацију - рекао је Пашалић новинарима послије састанка.

Пашалић је навео да у региону једино Србија, Црна Гора и БиХ још спроводе ту мјеру, напомињући да, уколико се жели извозити свињско месо, не може бити те вакцинације.

Он је најавио да ће тим поводом разговарати са ресорним министрима унутар БиХ.

- Покушаћемо да обезбиједимо подршку да и ми зауставимо вакцинацију на начин како су то урадили земље прије нас - додао је Пашалић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске рекао је да је разговарано и о проблему који већ дуго постоји у вези са ријеком Дрином "која не прати својим током и границу".

Према његовим ријечима, ту има доста проблема због спрудишта и ријечних наноса који се не уклањају и успоравају Дрину, "а тиме праве или повећавају ризик од поплава у горњем току".

- Наша заједничка комисија је прије десетак дана разговарала у Београду и можемо рећи да је постигнут значајан напредак јер су се договорили како ће свако са своје стране да уради елаборате - рекао је он.

Пашалић је напоменуо и да ће прво бити рјешавана тачка која је везана за Павловића мост, а гдје је, како је рекао, и највећи проблем.

Он је додао да је тема разговора био и извоз јунади, као и заједнички пројекат у вези са противградном превентивом.

- Остало је још да Влада Србије уплати средства која смо раније договорили, а са своје стране Република Српска је већ дефинисала 31 позицију на подручју источне Српске гдје ће бити стациониране противградне лансирне станице - рекао је он.

Према његовим ријечима, почетком наредне године почеће инсталација тих станица које бране Подриње "и на територији Републике Српске и на територији Србије".

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је послије састанка да је желио да охрабри Пашалића у вези са престанком вакцинације против класичне свињске куге.

- Свјестан сам какви све лобији постоје и у области ветерине, а који спречавају да већ 30 година ови простори ставе то у заборав - рекао је Недимовић.

Он је нагласио да је Србија, у том погледу, "направила искорак после 30 година".

- Посљедњих 10 година 72 милиона евра је потрошено за вакцинацију против класичне свињске куге и то су огромна средства... Замислите да имате ту суму за субвенције за пољопривреду и колико би то значило - додао је Недимовић.

Он је рекао и да је захвалан људима из Бањалуке што помажу Србији у вези са аутоматском противградном заштитом а што је, како је указао, било неопходно да се штити Подриње на подручју Србије.

Недимовић је навео да Србија и Република Српска могу заједно да раде и на низу других питања и да је на располагању колегама за све што им је потребно.

Укидање вакцинације против свињске куге главни је услов ЕУ да би Србија могла да извози свињско месо у земље чланице ЕУ гдје тренутно може да извози само термички обрађено свињско месо.