latinica  ћирилица
02/12/2019 |  15:31 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Нови руски хеликоптери стигли у Београд (ФОТО)

Четири нова хеликоптера "Ми 35М" које је Србија купила од Русије слетјела су на Аеродром "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници, сазнаје Спутњик.
Хеликоптери Ми-35М слетјели у Београд (фото: Министарство одбране Србије) -
Хеликоптери Ми-35М слетјели у Београд (фото: Министарство одбране Србије)

Било је најављено да ће нови хеликоптери стићи у првом кварталу идуће године, али их је Русија испоручила прије предвиђеног рока, и то два дана уочи сусрета предсједника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина у Сочију.

Експерт за руску авијацију Светозар Јокановић оцијенио је да су доласком нових хеликоптера знатно повећане борбене могућности српске јединице и изразио наду да ово није крај набавки "Ми 35М".

Хеликоптери Ми-35М (фото: Sputnik / Виталий Тимкив)

Он је истакао допринос руског министра одбране Сергеја Шојгуа за испоруку хеликоптера бржу него што је договорено.

- Можда изгледа невјероватно, посебно имајући у виду чињеницу да руска компанија "Роствертол" из Ростова на Дону ради са смањеним бројем радника, а истовремено су знатно увећане уговорене обавезе према домаћим и иностраним клијентима - рекао је Јокановић.

Он додаје да ће се Србија наоружавати и опремати и даље, те спроводити Војнотехнички споразум.

Хеликоптер "Ми-35М" настао је на бази руског борбеног хеликоптера "Ми 24ВМ крокодил" и представник је совјетске концепције јуришног борбеног хеликоптера која је подразумијевала оклопљени и снажно наоружан хеликоптер, који се више ослања на велику брзину, него на маневарске способности.

Ријеч је о типу хеликоптера, који ће још више ојачати српске ваздухопловне снаге.

Високе борбене карактеристике огледају се и у максималној брзини од 310 километара на час и оперативној висини од 5.400 метара, као и долету до 460 километара, а са допунским резервоарима горива то може да буде и до 1.085 километара.

Осим ватрене подршке трупама на земљи, овај хеликоптер може да служи за специјални десант - у транспортној кабини превози до осам војника са пуном опремом и личним наоружањем, као и за транспорт наоружања и опреме или медицинску евакуацију рањеника са линије фронта.

Хеликоптер посједује оклоп који штити како посаду, тако и виталне дијелове хеликоптера.

За заштиту од вођених ракета, хеликоптер је опремљен системима за пасивну и активну самозаштиту, а резервоари за гориво обложени су материјалом који спречава цурење горива и експлозију при поготку.

Хеликоптер "Ми 35М" посједује посљедњу генерацију авионике и нападно-навигацијског система, оптоелектронски нишански систем, као и системе самозаштите који обезбјеђују борбену употребу хеликоптера у повољним и средње сложеним метео-условима, дању и ноћу.

Од наоружања на хеликоптеру је у обртној куполи уграђен топ калибра 23 милиметра и увезан је са системом за управљање ватром.