latinica  ћирилица
02/12/2019 |  16:36 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Фоке: Постоји ризик, али стање није алармантно

Холандски консултант којег је ангажовао УНДП Бодвин Фоке рекао је да је након прве фазе управљања контаминираним земљиштем у пословној зони Инцел у Бањалуци утврђено да постоји ризик за екосистем и по здравље људи који раде у овој зони, али да стање није алармантно.

- Радници се лако могу заштити рукавицама, комбинезонима и маскама - рекао је Фоке новинарима у Бањалуци.

Он је додао да постоји ризик од преношења загађујућих честица вјетром и испирањем падавинским водама.

- Уз пар мјера, ризика се може свести на контролисан ниво, на примјер земљиште се може прекрити фолијом, чиме се спречава да вјетар разноси загађујуће честице - додао је Фоке.

Он је навео да на овом простору постоје можда и неке друге контаминације воде и тла због чега треба донијети план управљања земљиштем.

- Предложили смо мапирање свих мјеста на којима се налази контаминација, након чега предлажемо ископавање и складиштење земљишта док се не дође до коначног уништења. Предлажемо и да се уради узроковање свих мањих одлагалишта да би се утврдило да ли су контаминирана, након чега слиједи складиштење или на лицу мјеста или не некој другој локацији - појаснио је Фоке.

Према његовим ријечима, препорука је и да се донесе план управљања земљиштем у којем би се требало јасно дефинисати како да се поступа са земљиштем по питању градње, да се нешто не би градило без претходног испитивања.

Фоке је навео да није могуће очистити комплетно подручје Инцела" у наредне двије године и да је то потребно радити структурисано, због чега прво треба изабрати локације са највишим ризиком за шта је потребно вријеме.

Руководилац пројекта "Околински прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом" при УНДП-у у БиХ Андреа Мухаремовић рекла је да утврђено да нема већег ризика ни по здравље људи ни по екосистеме, те да није потребно предузимати неке хитне мјере.

- У наредној фази потребно је узети додатне узорке да би се направио план управљања овим земљиштем због чега консултанти требај да још два пута изађу на терен и узму узорке - каже Мухаремовићева.

Она је додала да су паралелно са међународним консултантом радили и људи које је ангажовао и Инспекторат Бањалуке који су обавили додатне анализе и имају нове резултате, те да ће са њима сарађивати.

- Тек се сада зна на којим локацијама је највећа загаћеност. Узорци нису узети јер то није по методологији рада - додала је Мухаремовићева.

Она је истакла да на локацији Инцела има и загађења тешким металима, поред пиралена.

У пословној зони Инцел 9. марта избио је пожар, током сјечења трансформатора, када је плануло отровно уље пирален, које је, како тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје. Пожар је, појаснили су надлежни, само отворио еколошки проблем који у тој фабрици одавно постоји.

Петогодишњи пројект "Околински прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом", који финансира Влада Шведске, реализоваће УНДП у БиХ у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и федералним Министарством животне средине и туризма.

Фокус пројекта је превенција увоза, употребе и испуштања дуготрајно постојаних органских загађујућих материја кроз активности које у фокусу имају одрживо управљање пестицидима, прелазак на околински прихватљиве технологије у индустрији пластике, рад са цариницима, санацију напуштених индустријских локација, адекватно управљање опасним отпадом.