latinica  ћирилица
02/12/2019 |  19:32 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Измјенама Закона о Гарантном фонду, привредницима веће гаранције за кредите

Нови подстрек привреди Српске требало би да дају измјене Закона о Гарантном фонду, који је сутра пред посланицима Народне скупштине. Предвиђено је да Фонд може издати гаранције и до 70 одсто одобреног кредита. Прилику да добију гаранције имаће и трговачка предузећа.

Повећање маргине гарантовања са 50 на 70 одсто, представља могућност додатног преузимања ризика. То би, сматрају у Гарантном фонду, требало да стимулише банке да кредите одобравају по повољнијим условима.

- Мислим да ће ово отворити простор да Банке више инвестирају у оне којима је новац потребан за остваривање добити, него ненамјенску потрошњу, хартије - каже Радивоја Крчмар, директор Гарантног фонда.

Такође, предложено је укидање ограничења да Фонд не може издавати гаранције за финансирање трговинске дјелатности. Тиме се проширује обухват привредних субјеката, квалификованих за коришћење гаранција Фонда. Због велике заступљености кредита за рефинансирање на банкарском тржишту Српске, омогућено је да Фонд издаје гаранције за кредите предузетницима, за рефинансирање раније одобрених кредита.

Услов је да је промјена уговора узрокована текућим потребама предузетника, а не његовим финансијским потешкоћама. Све то могло би омогућити и отварање великог инвестиционог циклуса у Српској.

- Преговарамо једну посебну линију са гарантованом каматом и дужим роком отплате, чија ће намјена бити само за технолошки развој, односно набавку машина, опреме и изградњу објеката за производњу - истакао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца.

И управо би Гарантни фонд требало да буде важна подршка предузећима, којима ће због величине кредита и дужине отплате, бити потребно појачање колатерала, каже Тривић. У Привредној комори истичу да би предложене измјене могле позитивно да утичу на развој, поготово малих и средњих предузећа, али да анализе пројеката које кандидују морају да буду детаљне.

- Морамо знати да поготово мала и средња предузећа имају ограничења када су у питању колатерали које траже комерцијалне банке, стога не могу да аплицирају да испуне све смјернице и процедуре које захтјевају комерцијалне банке. С друге стране њихови бонитет односно финансијски показатељи су такви да најчешће нису довољни за покриће добрих пројеката. Ово можемо посматрати као нешто што може да да нови вјетар у леђа развоју привреде - поручио је Александар Љубоја, из Привредне коморе Републике Српске.

Гарантни фонд основан је 2010. године, да би олакшао добијање кредита привреди. До сада је издао гаранције за више од 100 милиона марака кредита.