latinica  ћирилица
02/12/2019 |  20:00 ⇒ 20:02 | Аутор: Б92

Још једна пљачка музеја у Њемачкој: Украдено ордење Маркса и Лењина

Из берлинског музеја Штази, који се налази у бившем сједишту тајне полиције Источне Њемачке, украдени су медаље и накит у вриједности од неколико хиљада евра.
Берлин (Фото: Sputnik/Јекатерина Чеснокова) -
Берлин (Фото: Sputnik/Јекатерина Чеснокова)

Провалници су се у недјељу ујутру попели на кров изнад улаза у берлински музеј и кроз разбијен прозор на првом спрату ушли у зграду, преноси портал Мондо.ме.

Разбили су неколико стаклених витрина и из њих узели више одликовања, укључујући орден Карла Маркса, орден Лењина и Орден хероја Совјетског Савеза, а потом су се спустили у канцеларију бившег шефа Штазија, Ериха Мелке, гдје се налазио накит.

Међу ордењем које су лопови узели из музеја само је један, и то златни Патриотски орден за заслуге био оригинал, док су осталих седам били реплике, пишу свјетски медији.

- Упад провалника је увијек непријатан јер нарушава осјећај сигурности, али што се тиче вриједности украдених експоната, готово да немамо разлога за забринутост - наводи директор музеја Јерг Дризелман.

Из управе Музеја напомињу да су провалници сигурно знали да неке од медаља немају велику материјалну вриједност, али да ће без обзира на то пронаћи одушевљене купце међу колекционарима источноњемачких сувенира.

Од накита су украдене минђуше, прстење са бисерима и драгим камењем и златни сатови, углавном предмети које је Штази одузимао од становника Источне Њемачке који су покушали да побјегну из социјалистичке државе на Запад, пише Мондо.

Од уједињена Њемачке, такви предмети су углавном враћени првобитним власницима, а у музеју се налазе само комади чије власнике није било могуће пронаћи.

Овај инцидент догодио се недјељу дана након велике пљачке музеја у Дрездедну.

Она је по вриједности највећа пљачка украденог блага у историји, претекавши неријешену пљачку Гарднер Музеја у Бостону прије 30 година када је однсено 13 умјетничких дјела вриједности 500 миллиона долара.