latinica  ћирилица
03/12/2019 |  00:20 ⇒ 00:46 | Аутор: СРНА

Додик: Значајна помоћ Србије Српској и Србима у ФБиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је помоћ коју Србија пружа Републици Српској најконкретнија и највидљивија до сада, истичући да у том контексту у Српској неће бити ниједне локалне заједнице без инвестиције из Србије.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Нама у Републици Српској је то изузетно значајно, да људи осјећају помоћ Србије - рекао је Додик.

Он је истакао да се то исто односи и на Србе у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

- Оно што смо креирали предсједник Србије Александар Вучић и ја јесте да у свакој општини у Српској и у четири у Федерацији /са српском већином/ буде отворен неки објекат. Сада треба да буде отворен вртић у Брчком који ће носити назив "Београд" - рекао је Додик за Телевизију Хепи.

Он је навео да Република Српска и Србија помажу општине Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац у ФБиХ.

- Радимо да помогнемо нашим заједницама тамо, били смо у посети Дрвару Вучић и ја и ићи ћемо поново - рекао је Додик.

Он је рекао и да ће са Вучићем посјетити и Грахово гдје се налази родна кућа Гаврила Принципа коју би, како је навео, Вучић поново желио да посјети.

Додик је подсјетио да се у Дрвару гради погон Јумка у којем ће бити запослено стотину радника.

- То је велика помоћ за Дрвар. Захвалан сам Вучићу и Влади Србије за то, а и за многе друге подршке - истакао је Додик.

Он је истакао да је намјера да Србија и Република Српска буду повезане новим ауто-путем, те да вјерује да ће сада то убрзати нови сазив Савјета министара, који ће бити изабран до Нове године.

- Ми смо прије седам дана усвојили парцелацију за трасу која иде од моста на Рачи према Бијељини, веома смо спремни и вјерујем да ће већ на прољеће та траса почети да се ради - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, потребно је да БиХ, као што је то учинила Србија, потпише међудржавни споразум са Турском, да би било ријешено питање финансирања и извођења радова.

- Ми имамо договор о томе, али још немамо потписан уговор. Ту када додате да није било Савјета министара, који је нешто радио, онда је и разумљиво зашто нема - навео је Додик.

Када је ријеч о политичким питањима, Додик је поручио да Република Српска неће признати самопроглашено Косово, које, како је навео, не признаје ни БиХ, јер ни не може без сагласности Српске.

Он је нагласио да су Срби у Републици Српској прошли веома тешко вријеме и посљедњих година се јако тешко опорављају, као што је тешка и позиција српског народа на Косову и Метохији.

- За све то, што смо се ми борили, за своја права и што се боре Срби на Косову за своја права, најлакше је било Западу да оптужи Србију и да колективно кажњава Србе - рекао је Додик.

Додик је, коментаришући то што је на насловној страни недјељеника НИН објављеној на друштвеним мрежама 27. новембра била фотографија снајпера који нишани на предсједника Србије Александра Вучића и на којој је и он у позадини, рекао да је то морбидно.

- Апсолутне слободе не постоје. Слобода која угрожава слободу другога не може да се прихвати. Није ми било свеједно, видим да је општа харанга на предсједника Вучића, а могу да свједочим о добрим стварима, које је он учинио - рекао је Додик.

Он је указао да они који то чине јесу исти они који тврде да је у Србији наводно угрожена медијска слобода.

- Па како је угрожена и како се живи у диктатури кад тако нешто можете да урадите? Ако сте тако слободноумни урадите то у Америци - поручује Додик.

Он је нагласио да се Републици Српској не свиђа то што се у Србији на овакав начин покушава створити негативна атмосфера.

- Ми то не волимо, ми волимо јаку Србију, ми живимо за јаку Србију. Срби из Републике Српске су загледани у Србију - рекао је Додик.

Он је оцијенио да укупна политичка јавност у Србији треба да се смири и истакао да се треба поштовати легитимитет, који се једино стиче на изборима "свидјело се то коме или не".

Када је ријеч о нападу на Вучића у Поточарима прије четири године, Додик је навео да, иако су познати сви подаци о томе ко је то учинио, по том питању ништа није урађено и нико није одговарао.

- Полиција Републике Српске је идентификовала све те учеснике и зна се ко је напао Вучића. И онда је то пребачено у Сарајево, јер је такав систем. Остаје отворено питање - зашто се власт у Сарајеву није побринула да казни починиоце? Они њих штите, а онде су дошли Срби у органе безбедности који то исто тако нису радили и који су дали покриће за нечињење - каже Додик.

Он вјерује да ће сада бити покушано да поново буду процесуирани одговорни.

- Ми имамо све податке као и службе у Србији. Ту има слика и све можете да видите и не можете да сакријете - рекао је Додик.

Повезане вијести:

Српска против чланства у НАТО

Једино Српска одржива у БиХ

Додик: СДС и ПДП нису довољно бранили уставне надлежности Српске